Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Lody czekoladowo wiśniowe


Lody kakaowe z kawałkami czekolady, wiśniami i odrobiną alkoholu. Bardzo proste do zrobienia i bez użycia maszynki do lodów.

Składniki na 6 porcji:

  • Śmietanka 30 lub 36% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier puder - 20g
  • Kakao - 3 łyżki
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Wiśnie drylowane (u mnie domowe) - 100g
  • Wiśnie z nalewki - 20g
  • Nalewka wiśniowa - 50ml
  • Wiśnie i czekolada do dekoracji

Wiśnie drylowane kroimy lub dzielimy na połówki. Wiśnie z wiśniówki kroimy w drobną kosteczkę. Czekoladę kroimy w niedużą kostkę.

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko, kakao, wiśniówkę i dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy wiśnie i czekoladę. Mieszamy.

Masę wylewamy do pojemnika (ja używam pudełka po kupnych lodach). Wkładamy do zamrażarki. Przez pierwsze 2-3 godziny, co pół godziny wyciągamy i mieszamy dokładanie. Dzięki temu lody zamrożą się równomiernie, a wiśnie i czekolada nie będą tylko na spodzie. Potem mrozimy jeszcze kilka godzin, najlepiej całą noc.

Lody są dość miękkie, więc łatwo się je nakłada. Podajemy z wiśniami i wiórkami czekolady.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty