Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Lody czekoladowo wiśniowe


Lody kakaowe z kawałkami czekolady, wiśniami i odrobiną alkoholu. Bardzo proste do zrobienia i bez użycia maszynki do lodów.

Składniki na 6 porcji:

  • Śmietanka 30 lub 36% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier puder - 20g
  • Kakao - 3 łyżki
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Wiśnie drylowane (u mnie domowe) - 100g
  • Wiśnie z nalewki - 20g
  • Nalewka wiśniowa - 50ml
  • Wiśnie i czekolada do dekoracji

Wiśnie drylowane kroimy lub dzielimy na połówki. Wiśnie z wiśniówki kroimy w drobną kosteczkę. Czekoladę kroimy w niedużą kostkę.

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko, kakao, wiśniówkę i dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy wiśnie i czekoladę. Mieszamy.

Masę wylewamy do pojemnika (ja używam pudełka po kupnych lodach). Wkładamy do zamrażarki. Przez pierwsze 2-3 godziny, co pół godziny wyciągamy i mieszamy dokładanie. Dzięki temu lody zamrożą się równomiernie, a wiśnie i czekolada nie będą tylko na spodzie. Potem mrozimy jeszcze kilka godzin, najlepiej całą noc.

Lody są dość miękkie, więc łatwo się je nakłada. Podajemy z wiśniami i wiórkami czekolady.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty