Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Lody czekoladowo wiśniowe


Lody kakaowe z kawałkami czekolady, wiśniami i odrobiną alkoholu. Bardzo proste do zrobienia i bez użycia maszynki do lodów.

Składniki na 6 porcji:

  • Śmietanka 30 lub 36% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier puder - 20g
  • Kakao - 3 łyżki
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Wiśnie drylowane (u mnie domowe) - 100g
  • Wiśnie z nalewki - 20g
  • Nalewka wiśniowa - 50ml
  • Wiśnie i czekolada do dekoracji

Wiśnie drylowane kroimy lub dzielimy na połówki. Wiśnie z wiśniówki kroimy w drobną kosteczkę. Czekoladę kroimy w niedużą kostkę.

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko, kakao, wiśniówkę i dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy wiśnie i czekoladę. Mieszamy.

Masę wylewamy do pojemnika (ja używam pudełka po kupnych lodach). Wkładamy do zamrażarki. Przez pierwsze 2-3 godziny, co pół godziny wyciągamy i mieszamy dokładanie. Dzięki temu lody zamrożą się równomiernie, a wiśnie i czekolada nie będą tylko na spodzie. Potem mrozimy jeszcze kilka godzin, najlepiej całą noc.

Lody są dość miękkie, więc łatwo się je nakłada. Podajemy z wiśniami i wiórkami czekolady.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty