Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ciasto na pizzę wyrastające 24 godziny
Ciasto na pizzę, które wyrasta przez dobę w lodówce. Jak smakuje? Rewelacyjnie. Jest wyjątkowo puszyste i chrupiące.
Składniki na 2 pizzę:
- Mąka pszenna - 450g (najlepiej typ 00, u mnie 500)
- Woda ciepła - 300ml
- Drożdże świeże - 4g
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Oliwa - 3 łyżki
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- +
kasza manna do posypania
- Ulubione dodatki, u mnie:
- sos pomidorowy, zioła prowansalskie
- chorizo, mozzarella, jalapeno, oliwki, pieczarki
- pomidory koktajlowe i suszone, cebula
Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na dobę
przed pieczeniem. Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę
mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni.
Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei
się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki.
Ciasto wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24
godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w
temperaturze pokojowej.
Przez dobę w lodówce ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość. Po wyrastaniu ciasto dzielimy na pół. Na stolnicy wysypanej kaszą manną formujemy placki z nieco wyższym rantem. Środek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i układamy ulubione dodatki.
Pizzę pieczemy na kamieniu lub w formie do pizzy, na najwyższej temperaturze piekarnika. Pieczenie u mnie trwało 8 minut, bo ciasto było dość grube. Przy cienkiej pizzy czas z pewnością się skróci
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz