Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.


Gęsta zupa pełna jesiennych smaków - dyni, marchewki, kapusty. 

Składniki na 6 porcji:

  • Dynia (już obrana) - 800g
  • Marchew - 4 nieduże
  • Pietruszka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta - 1/8 główki
  • Ziemniaki - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 2 łyżki
  • Bulion (lub woda) - 1,5l
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy, pieprz mielony, papryka słodka, chilli

Dynię, marchew, pietruszkę, cebulę, ziemniaki i kapustę kroimy na kawałki. Mieszamy z olejem i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut. Po 30 minutach dokładamy jeszcze obrane ząbki czosnku. Warzywa powinny być miękkie.

Warzywa przekładamy do garnka, zalewam wodą lub bulionem, doprawiamy. Gotujemy około 10 minut. Miksujemy blenderem, dodajmy koncentrat pomidorowy. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy więcej wody i jeszcze chwilę gotujemy.


 Zupę podajemy na gorąco z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty