Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  


Gęsta zupa pełna jesiennych smaków - dyni, marchewki, kapusty. 

Składniki na 6 porcji:

  • Dynia (już obrana) - 800g
  • Marchew - 4 nieduże
  • Pietruszka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta - 1/8 główki
  • Ziemniaki - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 2 łyżki
  • Bulion (lub woda) - 1,5l
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy, pieprz mielony, papryka słodka, chilli

Dynię, marchew, pietruszkę, cebulę, ziemniaki i kapustę kroimy na kawałki. Mieszamy z olejem i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut. Po 30 minutach dokładamy jeszcze obrane ząbki czosnku. Warzywa powinny być miękkie.

Warzywa przekładamy do garnka, zalewam wodą lub bulionem, doprawiamy. Gotujemy około 10 minut. Miksujemy blenderem, dodajmy koncentrat pomidorowy. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy więcej wody i jeszcze chwilę gotujemy.


 Zupę podajemy na gorąco z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty