Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Blondie z malinami i jeżynami


Blondie, czyli białe brownie. Ciasto z dużą ilością białej czekolady. Czekoladową słodycz równoważą kwaskowe owoce. 

Składniki na tortownicę 28cm:

  • Czekolada biała - 200g
  • Masło - 10g
  • Cukier - 30g
  • Jajka - 3szt
  • Mąka pszenna - 150g
  • Aromat waniliowy - kilka kropel
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (opcjonalnie, jeśli chcecie bardziej tradycyjne blondie, pomińcie)
  • Maliny i jeżyny - 250g
  • Cukier puder do posypania

Ciasto robiłam na tortownicy 28cm.

Czekolady łamiemy. Podgrzewamy z masłem w kąpieli wodnej do zupełnego rozpuszczenia.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy aromat, mąkę i opcjonalnie proszek. Bez proszku uzyskamy ciasto bardziej zbite - jak typowe brownie. Dolewamy powoli czekolady rozpuszczone z masłem. Na końcu dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty