Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Canneloni ze szpinakiem w sosie serowym


Grube rurki makarony wypełnione szpinakiem z szynką, zapieczone w sosie mleczno-serowym. Danie wygląda i smakuje obłędnie, a jest bardzo proste w przygotowaniu. 

Składniki na 3 porcje:

  • Canneloni - 12szt
  • Farsz szpinakowy:
  • Szpinak - 500g (może być mrożony)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Szynka (najlepiej dojrzewająca) - 100g
  • Olej- 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos mleczno-serowy:
  • Mleko - 600ml
  • Mąka - 1 łyżka
  • Ser z niebieską pleśnią (lub inny miękki i intensywny) - 100g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz

Farsz:
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy ją na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Farsz zostawiamy do przestudzenia.

Sos:
Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego mąkę, gałkę, sól, pieprz i pokrojony drobno ser. Pozostałe mleko podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy odłożone wcześniej mleko z dodatkami. Mieszamy, aż ser rozprowadzi się w sosie.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu (tylko, tyle, aby przykryć dno). Nadziewamy surowe canneloni farszem szpinakowym układamy w naczyniu.

 

 

Makaron zalewamy sosem.

Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.


Rurki makaronowe delikatnie wyjmujemy z naczynia. Podajemy od razu po upieczeniu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty