Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Canneloni ze szpinakiem w sosie serowym
Grube rurki makarony wypełnione szpinakiem z szynką, zapieczone w sosie mleczno-serowym. Danie wygląda i smakuje obłędnie, a jest bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki na 3 porcje:
- Canneloni - 12szt
- Farsz szpinakowy:
- Szpinak - 500g (może być mrożony)
- Czosnek - 3 ząbki
- Szynka (najlepiej dojrzewająca) - 100g
- Olej- 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
- Sos mleczno-serowy:
- Mleko - 600ml
- Mąka - 1 łyżka
- Ser z niebieską pleśnią (lub inny miękki i intensywny) - 100g
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Farsz:
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy ją na oleju, aż lekko się
zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty.
Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby
dodajemy odrobinę wody. Farsz zostawiamy do przestudzenia.
Sos:
Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego mąkę, gałkę, sól, pieprz i
pokrojony drobno ser. Pozostałe mleko podgrzewamy. Gdy zacznie się
gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy odłożone wcześniej mleko z
dodatkami. Mieszamy, aż ser rozprowadzi się w sosie.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu (tylko, tyle, aby
przykryć dno). Nadziewamy surowe canneloni farszem szpinakowym układamy w
naczyniu.
Makaron zalewamy sosem.
Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Rurki makaronowe delikatnie wyjmujemy z naczynia. Podajemy od razu po upieczeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz