Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Canneloni ze szpinakiem w sosie serowym


Grube rurki makarony wypełnione szpinakiem z szynką, zapieczone w sosie mleczno-serowym. Danie wygląda i smakuje obłędnie, a jest bardzo proste w przygotowaniu. 

Składniki na 3 porcje:

  • Canneloni - 12szt
  • Farsz szpinakowy:
  • Szpinak - 500g (może być mrożony)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Szynka (najlepiej dojrzewająca) - 100g
  • Olej- 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos mleczno-serowy:
  • Mleko - 600ml
  • Mąka - 1 łyżka
  • Ser z niebieską pleśnią (lub inny miękki i intensywny) - 100g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz

Farsz:
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy ją na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Farsz zostawiamy do przestudzenia.

Sos:
Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego mąkę, gałkę, sól, pieprz i pokrojony drobno ser. Pozostałe mleko podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy odłożone wcześniej mleko z dodatkami. Mieszamy, aż ser rozprowadzi się w sosie.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu (tylko, tyle, aby przykryć dno). Nadziewamy surowe canneloni farszem szpinakowym układamy w naczyniu.

 

 

Makaron zalewamy sosem.

Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.


Rurki makaronowe delikatnie wyjmujemy z naczynia. Podajemy od razu po upieczeniu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty