Polecane
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka z karmelizowanymi orzechami
Sałatka we włoskim stylu z kurczakiem, gruszką, serem z niebieską pleśnią i karmelizowanymi orzechami.
Składniki na 2 porcje:
- Karmelizowane orzechy:
- Orzechy włoskie - 30g
- Cukier - 1 łyżka
- Masło - 1 łyżeczka
- Sałatka:
- Kurczak filet - 250g
- Olej - 1 łyżeczka
- Papryka słodka, pieprz ziołowy mielony
- Rukola - 2 garście
- Gruszka - 1szt
- Pomidory suszone - 2 plasterki
- Ser z niebieską pleśnią - 50g
- Suszone pomidory w proszku - 1/2 łyżeczki
- Sos:
- Oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Cukier kokosowy - 1 łyżeczka
Do zrobienia orzechów będzie nam potrzebna
nieprzywierająca patelnia z grubym dnem, silikonowe mieszadło i blacha
wyłożona papierem do pieczenia.
Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści dodajemy masło i po
chwili orzechy. Trzymamy na sporym ogniu i mieszamy silikonową łyżką,
aby całe orzechy oblepiły się cukrem. Kiedy cukier lekko zbrązowieje i
zacznie pachnieć karmelem, orzechy są gotowe. Nie należy trzymać ich na
patelni za długo, bo zrobią się gorzkie. Orzechy od razu wykładamy na
blachę z papierem do pieczenia i rozdzielamy je. Po ostygnięciu można
nakładać je do sałatki. Na zdjęciu jest podwójna porcja, z 60g orzechów.
Tak przygotowane orzechy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Smażymy.
Składniki na sos mieszamy.
Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, pomidory suszone w kostkę. Mieszamy z rukolą, kurczakiem i sosem, rozkładamy na dwa talerze. Na górze układamy drobno pokrojony ser i karmelizowane orzechy. Przed podaniem całość posypujemy mielonymi suszonymi pomidorami.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bardzo jestem ciekawa smaku tej sałatki. Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńJest świetna! Orzechy nadają wspaniałej chrupkości
UsuńPyszna, bardzo zdrowa sałatka. Świetnie zrobiłaś te orzechy, mniam:)
OdpowiedzUsuń