Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Sałatka z karmelizowanymi orzechami



Sałatka we włoskim stylu z kurczakiem, gruszką, serem z niebieską pleśnią i karmelizowanymi orzechami. 

Składniki na 2 porcje:

  • Karmelizowane orzechy:
  • Orzechy włoskie - 30g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Sałatka:
  • Kurczak filet - 250g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, pieprz ziołowy mielony
  • Rukola - 2 garście
  • Gruszka - 1szt
  • Pomidory suszone - 2 plasterki
  • Ser z niebieską pleśnią - 50g
  • Suszone pomidory w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier kokosowy - 1 łyżeczka

Do zrobienia orzechów będzie nam potrzebna nieprzywierająca patelnia z grubym dnem, silikonowe mieszadło i blacha wyłożona papierem do pieczenia.

Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści dodajemy masło i po chwili orzechy. Trzymamy na sporym ogniu i mieszamy silikonową łyżką, aby całe orzechy oblepiły się cukrem. Kiedy cukier lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelem, orzechy są gotowe. Nie należy trzymać ich na patelni za długo, bo zrobią się gorzkie. Orzechy od razu wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozdzielamy je. Po ostygnięciu można nakładać je do sałatki. Na zdjęciu jest podwójna porcja, z 60g orzechów. Tak przygotowane orzechy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Smażymy.

Składniki na sos mieszamy.

Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, pomidory suszone w kostkę. Mieszamy z rukolą, kurczakiem i sosem, rozkładamy na dwa talerze. Na górze układamy drobno pokrojony ser i karmelizowane orzechy. Przed podaniem całość posypujemy mielonymi suszonymi pomidorami. 

 

 

Komentarze

  1. Bardzo jestem ciekawa smaku tej sałatki. Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna! Orzechy nadają wspaniałej chrupkości

      Usuń
  2. Pyszna, bardzo zdrowa sałatka. Świetnie zrobiłaś te orzechy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty