Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka z karmelizowanymi orzechami
Sałatka we włoskim stylu z kurczakiem, gruszką, serem z niebieską pleśnią i karmelizowanymi orzechami.
Składniki na 2 porcje:
- Karmelizowane orzechy:
- Orzechy włoskie - 30g
- Cukier - 1 łyżka
- Masło - 1 łyżeczka
- Sałatka:
- Kurczak filet - 250g
- Olej - 1 łyżeczka
- Papryka słodka, pieprz ziołowy mielony
- Rukola - 2 garście
- Gruszka - 1szt
- Pomidory suszone - 2 plasterki
- Ser z niebieską pleśnią - 50g
- Suszone pomidory w proszku - 1/2 łyżeczki
- Sos:
- Oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Cukier kokosowy - 1 łyżeczka
Do zrobienia orzechów będzie nam potrzebna
nieprzywierająca patelnia z grubym dnem, silikonowe mieszadło i blacha
wyłożona papierem do pieczenia.
Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści dodajemy masło i po
chwili orzechy. Trzymamy na sporym ogniu i mieszamy silikonową łyżką,
aby całe orzechy oblepiły się cukrem. Kiedy cukier lekko zbrązowieje i
zacznie pachnieć karmelem, orzechy są gotowe. Nie należy trzymać ich na
patelni za długo, bo zrobią się gorzkie. Orzechy od razu wykładamy na
blachę z papierem do pieczenia i rozdzielamy je. Po ostygnięciu można
nakładać je do sałatki. Na zdjęciu jest podwójna porcja, z 60g orzechów.
Tak przygotowane orzechy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Smażymy.
Składniki na sos mieszamy.
Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, pomidory suszone w kostkę. Mieszamy z rukolą, kurczakiem i sosem, rozkładamy na dwa talerze. Na górze układamy drobno pokrojony ser i karmelizowane orzechy. Przed podaniem całość posypujemy mielonymi suszonymi pomidorami.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

Bardzo jestem ciekawa smaku tej sałatki. Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńJest świetna! Orzechy nadają wspaniałej chrupkości
UsuńPyszna, bardzo zdrowa sałatka. Świetnie zrobiłaś te orzechy, mniam:)
OdpowiedzUsuń