Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Sałatka z karmelizowanymi orzechami



Sałatka we włoskim stylu z kurczakiem, gruszką, serem z niebieską pleśnią i karmelizowanymi orzechami. 

Składniki na 2 porcje:

  • Karmelizowane orzechy:
  • Orzechy włoskie - 30g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Sałatka:
  • Kurczak filet - 250g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, pieprz ziołowy mielony
  • Rukola - 2 garście
  • Gruszka - 1szt
  • Pomidory suszone - 2 plasterki
  • Ser z niebieską pleśnią - 50g
  • Suszone pomidory w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier kokosowy - 1 łyżeczka

Do zrobienia orzechów będzie nam potrzebna nieprzywierająca patelnia z grubym dnem, silikonowe mieszadło i blacha wyłożona papierem do pieczenia.

Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści dodajemy masło i po chwili orzechy. Trzymamy na sporym ogniu i mieszamy silikonową łyżką, aby całe orzechy oblepiły się cukrem. Kiedy cukier lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelem, orzechy są gotowe. Nie należy trzymać ich na patelni za długo, bo zrobią się gorzkie. Orzechy od razu wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozdzielamy je. Po ostygnięciu można nakładać je do sałatki. Na zdjęciu jest podwójna porcja, z 60g orzechów. Tak przygotowane orzechy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Smażymy.

Składniki na sos mieszamy.

Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, pomidory suszone w kostkę. Mieszamy z rukolą, kurczakiem i sosem, rozkładamy na dwa talerze. Na górze układamy drobno pokrojony ser i karmelizowane orzechy. Przed podaniem całość posypujemy mielonymi suszonymi pomidorami. 

 

 

Komentarze

  1. Bardzo jestem ciekawa smaku tej sałatki. Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna! Orzechy nadają wspaniałej chrupkości

      Usuń
  2. Pyszna, bardzo zdrowa sałatka. Świetnie zrobiłaś te orzechy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty