Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z pęczakiem i porem


Konkretna i pożywna sałatka z kaszą pęczak, porem i kiszonym ogórkiem. Idealna na pudełkowe śniadanie. 

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza pęczak - 100g
  • Jajko - 2szt
  • Por - 1/2
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Groszek konserwowy - 100g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sól i pieprz

Kaszę płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinno wystarczyć 20-25 minut. Studzimy.

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie plasterki. Przelewamy wrzątkiem, potem zimną wodą. Ogórki kroimy w kosteczkę, groszek odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.  

Aby sałatka była bardziej fit, połowę majonezu można zamienić na jogurt naturalny. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty