Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z pęczakiem i porem


Konkretna i pożywna sałatka z kaszą pęczak, porem i kiszonym ogórkiem. Idealna na pudełkowe śniadanie. 

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza pęczak - 100g
  • Jajko - 2szt
  • Por - 1/2
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Groszek konserwowy - 100g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sól i pieprz

Kaszę płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinno wystarczyć 20-25 minut. Studzimy.

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie plasterki. Przelewamy wrzątkiem, potem zimną wodą. Ogórki kroimy w kosteczkę, groszek odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.  

Aby sałatka była bardziej fit, połowę majonezu można zamienić na jogurt naturalny. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty