Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z pęczakiem i porem


Konkretna i pożywna sałatka z kaszą pęczak, porem i kiszonym ogórkiem. Idealna na pudełkowe śniadanie. 

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza pęczak - 100g
  • Jajko - 2szt
  • Por - 1/2
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Groszek konserwowy - 100g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sól i pieprz

Kaszę płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinno wystarczyć 20-25 minut. Studzimy.

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie plasterki. Przelewamy wrzątkiem, potem zimną wodą. Ogórki kroimy w kosteczkę, groszek odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka najlepsza jest po schłodzeniu.  

Aby sałatka była bardziej fit, połowę majonezu można zamienić na jogurt naturalny. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty