Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką


 Swojska wersja mini-pizzy czyli drożdżowe bułeczki z kaszanką, cebulą i kiszonym ogórkiem. 

Składniki na 2 duże porcje:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 160g (+do podsypania)
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże świeże - 15g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Masło - 10g (w temperaturze pokojowej)
  • Woda ciepła - 60ml
  • Farsz:
  • Kaszanka - 2 szt (250g)
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Papryka mielona słodka lub ostra

W ciepłej wodzie rozprowadzamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąka, jajkiem, masłem, solą. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika ustawionego na ok 30-40 stopni.  

Bułeczki smarujemy musztardą. Kaszankę rozgniatamy widelcem (w razie potrzeby można doprawić pieprzem) i nakładamy na ciasto. Na kaszance układamy pokrojone ogórki i cebule. Całość posypujemy mieloną papryką.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.


Bułki wspaniale sprawdzą się na obiad, podane z barszczem lub żurkiem. 


  

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty