Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką
Swojska wersja mini-pizzy czyli drożdżowe bułeczki z kaszanką, cebulą i kiszonym ogórkiem.
Składniki na 2 duże porcje:
- Ciasto:
- Mąka pszenna - 160g (+do podsypania)
- Jajko - 1szt
- Drożdże świeże - 15g
- Cukier - 1 łyżeczka
-
Sól - szczypta
- Masło - 10g (w temperaturze pokojowej)
- Woda ciepła - 60ml
- Farsz:
- Kaszanka - 2 szt (250g)
- Ogórek kiszony - 2szt
- Cebula - 1szt
- Musztarda - 2 łyżki
- Papryka mielona słodka lub ostra
W ciepłej wodzie rozprowadzamy cukier i drożdże.
Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąka, jajkiem, masłem,
solą. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki.
Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy kulki i
rozwałkowujemy, podsypując mąką. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Ja wstawiam do piekarnika ustawionego na ok 30-40 stopni.
Bułeczki smarujemy musztardą. Kaszankę rozgniatamy
widelcem (w razie potrzeby można doprawić pieprzem) i nakładamy na
ciasto. Na kaszance układamy pokrojone ogórki i cebule. Całość
posypujemy mieloną papryką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Bułki wspaniale sprawdzą się na obiad, podane z barszczem lub żurkiem.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Myślę, że moim domownikom bardzo by smakowały!
OdpowiedzUsuńDzięki! Gorąco polecam
Usuńwooow nie wpadłabym na to , pyszne musza byc te bułeczki
OdpowiedzUsuńW domu bardzo smakowały.
Usuń