Polecane
Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki. Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki. Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka z serem Camembert i selerem naciowym
Genialne połączenie sera Camembert, selera naciowego, gruszki i prażonych orzechów nerkowca. Sałatka jest zdrowa i bardzo pożywna.
Składniki na porcje:
- Seler naciowy - 3 łodygi
- Gruszka - 1 szt
- Roszponka - 1 garść
- Ser Camembert - 60g
- Orzechy nerkowca - 1 garść
- Sól, pieprz
- Sos:
- Oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
Oliwę, ocet balsamiczny i syrop klonowy mieszamy.
Łodygi selera odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien
(łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na
kawałki. Selera możemy użyć na surowo, lub sparzyć go (przelać wrzątkiem
i potem zimną wodą).
Camembert i gruszkę kroimy na małe kawałki. Mieszamy z roszponką, selerem i sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy nerkowce, aż lekko się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem sałatkę posypujemy orzechami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz