Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z serem Camembert i selerem naciowym

Genialne połączenie sera Camembert, selera naciowego, gruszki i prażonych orzechów nerkowca. Sałatka jest zdrowa i bardzo pożywna. 

Składniki na  porcje:

  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Gruszka - 1 szt
  • Roszponka - 1 garść
  • Ser Camembert - 60g
  • Orzechy nerkowca - 1 garść
  • Sól, pieprz
  • Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka

Oliwę, ocet balsamiczny i syrop klonowy mieszamy.

Łodygi selera odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien (łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na kawałki. Selera możemy użyć na surowo, lub sparzyć go (przelać wrzątkiem i potem zimną wodą).
Camembert i gruszkę kroimy na małe kawałki. Mieszamy z roszponką, selerem i sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy nerkowce, aż lekko się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przed podaniem sałatkę posypujemy orzechami.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty