Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa krem z selera naciowego


Seler naciowy to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Najczęściej jadany w sałatkach, jest także wspaniałą bazą do pożywnej zupy. Zrobicie ją w mniej niż 30 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • Seler naciowy - 1szt
  • Ziemniak - 2szt
  • Pietruszka korzeń - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1 - 1,5l
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Koperek - 1 duża łyżka
  • Do posypania:
  • siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik - po 2 łyżki

Łodygi selera naciowego odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien (łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na kawałki, razem z liśćmi. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy. Wszystko razem smażymy na oleju około 10 minut, aż lekko się zarumieni. 




Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy sól, pieprz i paprykę słodką, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie szykujemy ziarenka do posypania.
Nagrzewamy suchą patelnię. Wysypujemy na nią ziarenka i prażymy, często mieszając. Będą gotowe, kiedy lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Ściągamy z patelni od razu.

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Dodajemy koperek i gotujmy jeszcze 2 minuty.

Zupę przed podaniem posypujemy prażonymi ziarenkami.


 Krem będzie też świetnie smakował z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty