Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zupa krem z selera naciowego
Seler naciowy to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Najczęściej jadany w sałatkach, jest także wspaniałą bazą do pożywnej zupy. Zrobicie ją w mniej niż 30 minut.
Składniki na 4 porcje:
- Seler naciowy - 1szt
- Ziemniak - 2szt
- Pietruszka korzeń - 2szt
- Marchew - 1szt
- Cebula - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Bulion lub woda - 1 - 1,5l
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Koperek - 1 duża łyżka
- Do posypania:
- siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik - po 2 łyżki
Łodygi selera naciowego odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien (łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na kawałki, razem z liśćmi. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy. Wszystko razem smażymy na oleju około 10 minut, aż lekko się zarumieni.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy sól,
pieprz i paprykę słodką, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą
miękkie.
W tym czasie szykujemy ziarenka do posypania.
Nagrzewamy suchą patelnię. Wysypujemy na nią ziarenka i prażymy, często
mieszając. Będą gotowe, kiedy lekko się zarumienią i zaczną intensywnie
pachnieć. Ściągamy z patelni od razu.
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Dodajemy koperek i gotujmy jeszcze 2 minuty.
Zupę przed podaniem posypujemy prażonymi ziarenkami.
Krem będzie też świetnie smakował z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz