Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa krem z selera naciowego


Seler naciowy to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Najczęściej jadany w sałatkach, jest także wspaniałą bazą do pożywnej zupy. Zrobicie ją w mniej niż 30 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • Seler naciowy - 1szt
  • Ziemniak - 2szt
  • Pietruszka korzeń - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1 - 1,5l
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Koperek - 1 duża łyżka
  • Do posypania:
  • siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik - po 2 łyżki

Łodygi selera naciowego odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien (łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na kawałki, razem z liśćmi. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy. Wszystko razem smażymy na oleju około 10 minut, aż lekko się zarumieni. 




Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy sól, pieprz i paprykę słodką, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie szykujemy ziarenka do posypania.
Nagrzewamy suchą patelnię. Wysypujemy na nią ziarenka i prażymy, często mieszając. Będą gotowe, kiedy lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Ściągamy z patelni od razu.

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Dodajemy koperek i gotujmy jeszcze 2 minuty.

Zupę przed podaniem posypujemy prażonymi ziarenkami.


 Krem będzie też świetnie smakował z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty