Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa krem z selera naciowego


Seler naciowy to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Najczęściej jadany w sałatkach, jest także wspaniałą bazą do pożywnej zupy. Zrobicie ją w mniej niż 30 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • Seler naciowy - 1szt
  • Ziemniak - 2szt
  • Pietruszka korzeń - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Bulion lub woda - 1 - 1,5l
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Koperek - 1 duża łyżka
  • Do posypania:
  • siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik - po 2 łyżki

Łodygi selera naciowego odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien (łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na kawałki, razem z liśćmi. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy. Wszystko razem smażymy na oleju około 10 minut, aż lekko się zarumieni. 




Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy sól, pieprz i paprykę słodką, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie szykujemy ziarenka do posypania.
Nagrzewamy suchą patelnię. Wysypujemy na nią ziarenka i prażymy, często mieszając. Będą gotowe, kiedy lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Ściągamy z patelni od razu.

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Dodajemy koperek i gotujmy jeszcze 2 minuty.

Zupę przed podaniem posypujemy prażonymi ziarenkami.


 Krem będzie też świetnie smakował z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty