Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

 


Biszkopt z kwaskową masą z czarnej porzeczki, obłożony słodką, paloną, włoską bezą.

Składniki:

  • Biszkopt (foremka serce o wymiarach ok 24x26cm):
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 100g
  • Mąka pszenna - 140g
  • Mąka ziemniaczana - 20g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
  • + likier porzeczkowy do nasączenia biszkoptu  
  • Masa:
  • Porzeczki czarne - 250g
  • Cukier - 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Mascarpone - 250g
  • Beza włoska:
  • Białka jaj - 3szt
  • Cukier - 220g
  • Woda - 45ml

Biszkopt:
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy pojedynczo żółtka, następnie olej, przesiane mąki z proszkiem, cały czas ubijając.

Biszkopt przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół. Dolna połowę nasączamy likierem.

Masa:
Porzeczki mieszamy z cukrem. Gotujemy na małym ogniu (w razie potrzeby, na początku można dodać łyżkę wody). Miksujemy owoce blenderem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Ostudzone łączymy z serkiem mascarpone i dobrze mieszamy.
Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy górnym blatem i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Beza włoska:
Wodę oraz 200g cukru mieszamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy! Musimy doprowadzić syrop cukrowy do temperatury 118 stopni. Do kontrolowania temperatury używamy termometru cukierniczego lub kuchennego. Gdy temperatura będzie się zbliżała do 100 stopni, przygotowujemy białka. Ubijamy je z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Kiedy syrop cukrowy osiągnie 118 stopni, zdejmujemy z ognia i wąskim strumieniem wlewamy do białek, cały czas ubijając je na najwyższych obrotach miksera. Miksujemy około 10 minut - beza powinna być sztywna, błyszcząca i wrócić do temperatury pokojowej.

Bezę nakładamy na ciasto za pomocą szprycy lub łyżki. Opalamy palnikiem gazowym. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty