Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kakaowy dutch baby ze śliwkami

Pieczony naleśnik ze śliwkami i kakao to świetny patent na ciepłe śniadanie. Wystarczy jedynie pół godziny. 

Składniki na dużą patelnię:

  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka - 90g (u mnie pszenna i żytnia)
  • Kakao - 1 łyżka
  • Śliwki - 8szt
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kiedy się nagrzewa, przygotowujemy dutch baby. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, mąkę, kakao i ewentualnie kardamon. Śliwki dzielimy na ćwiartki.

Patelnię wkładamy na minutę do piekarnika, aby się podgrzała. Rozsmarowujemy na niej masło. Wylewamy ciasto, układamy na nim śliwki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Naleśnik urośnie na bokach, ale po wyciągnięciu z piekarnika lekko opadnie. Przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty