Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Gulasz z karczkiem i cytryną kiszoną


Gulasz z marokańskim dodatkiem - kiszoną cytryną. Nadaje słono-kwaśny, egzotyczny smak. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 250g
  • Por - 1/2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieczarki - 250g
  • Kalafior - 200g
  • Ciecierzyca gotowana - 300g (może być z puszki)
  • Kasza bulgur - 120g
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Kiszona cytryna - 1/4 szt (można kupić lub zrobić samodzielnie)
  • Przyprawy mielone:
  • sumak, papryka słodka i wędzona, kurkuma, kumin, cynamon, pieprz

Karczek kroimy w kostkę. Przesmażamy na oleju, aby się lekko zrumienił. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut. Zalewamy wodą (ok 500ml) i dodajemy pokrojone pieczarki, ostrą papryczkę, różyczki kalafiora, kaszę i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem, aż kasza zmięknie.
Ćwiartkę cytryny płuczemy z soli, wyciągamy pestki. Miąższ i skórkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do gulaszu razem z ciecierzycą. Dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Przed podaniem doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

  1. Ciekawa jestem smaku kiszonej cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma bardzo ciekawy, orientalny smak. Trochę jak kandyzowana skórka, ale na słono ;) W każdym razie polecam, bo jest fajnym dodatkiem.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty