Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Gulasz z karczkiem i cytryną kiszoną


Gulasz z marokańskim dodatkiem - kiszoną cytryną. Nadaje słono-kwaśny, egzotyczny smak. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 250g
  • Por - 1/2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieczarki - 250g
  • Kalafior - 200g
  • Ciecierzyca gotowana - 300g (może być z puszki)
  • Kasza bulgur - 120g
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Kiszona cytryna - 1/4 szt (można kupić lub zrobić samodzielnie)
  • Przyprawy mielone:
  • sumak, papryka słodka i wędzona, kurkuma, kumin, cynamon, pieprz

Karczek kroimy w kostkę. Przesmażamy na oleju, aby się lekko zrumienił. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut. Zalewamy wodą (ok 500ml) i dodajemy pokrojone pieczarki, ostrą papryczkę, różyczki kalafiora, kaszę i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem, aż kasza zmięknie.
Ćwiartkę cytryny płuczemy z soli, wyciągamy pestki. Miąższ i skórkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do gulaszu razem z ciecierzycą. Dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Przed podaniem doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

  1. Ciekawa jestem smaku kiszonej cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma bardzo ciekawy, orientalny smak. Trochę jak kandyzowana skórka, ale na słono ;) W każdym razie polecam, bo jest fajnym dodatkiem.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty