Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Gulasz z karczkiem i cytryną kiszoną


Gulasz z marokańskim dodatkiem - kiszoną cytryną. Nadaje słono-kwaśny, egzotyczny smak. 

Składniki na 4 porcje:

  • Karczek - 250g
  • Por - 1/2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieczarki - 250g
  • Kalafior - 200g
  • Ciecierzyca gotowana - 300g (może być z puszki)
  • Kasza bulgur - 120g
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Kiszona cytryna - 1/4 szt (można kupić lub zrobić samodzielnie)
  • Przyprawy mielone:
  • sumak, papryka słodka i wędzona, kurkuma, kumin, cynamon, pieprz

Karczek kroimy w kostkę. Przesmażamy na oleju, aby się lekko zrumienił. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut. Zalewamy wodą (ok 500ml) i dodajemy pokrojone pieczarki, ostrą papryczkę, różyczki kalafiora, kaszę i przyprawy. W razie potrzeby dolewamy wody. Dusimy pod przykryciem, aż kasza zmięknie.
Ćwiartkę cytryny płuczemy z soli, wyciągamy pestki. Miąższ i skórkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do gulaszu razem z ciecierzycą. Dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Przed podaniem doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

  1. Ciekawa jestem smaku kiszonej cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma bardzo ciekawy, orientalny smak. Trochę jak kandyzowana skórka, ale na słono ;) W każdym razie polecam, bo jest fajnym dodatkiem.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty