Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z halloumi


Sałatka z makaronem, warzywami i serem halloumi. Szybka, prosta i pyszna. Można do niej wykorzystać makaron pozostały z obiadu. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron grubszy - 100g
  • Oliwki - 10szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Rukola - 2 garście
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Ser halloumi - 4 plastry (ok. 100g)
  • Olej
  • Kapary do dekoracji

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Pomidory kroimy na połówki, suszone pomidory na paseczki, a oliwki w plasterki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, ostudzony makaron, olej spod pomidorów i bazylię. Mieszamy. Sałatkę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Plasterki sera halloumi smarujemy z obu stron olejem smażymy z obu stron do zarumienienia.

Na sałatkę wykładamy ser, dekorujemy kaparem.  


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty