Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka makaronowa z halloumi


Sałatka z makaronem, warzywami i serem halloumi. Szybka, prosta i pyszna. Można do niej wykorzystać makaron pozostały z obiadu. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron grubszy - 100g
  • Oliwki - 10szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Rukola - 2 garście
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Ser halloumi - 4 plastry (ok. 100g)
  • Olej
  • Kapary do dekoracji

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Pomidory kroimy na połówki, suszone pomidory na paseczki, a oliwki w plasterki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, ostudzony makaron, olej spod pomidorów i bazylię. Mieszamy. Sałatkę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Plasterki sera halloumi smarujemy z obu stron olejem smażymy z obu stron do zarumienienia.

Na sałatkę wykładamy ser, dekorujemy kaparem.  


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty