Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Faworki mojej mamy - chrust


Faworki mojej mamy nie mają sobie równych! Są puszyste, delikatne i chrupiące. Zrobiła je dziś, więc do Tłustego Czwartku na pewno ich nie będzie ;)

Składniki na 100szt:

  • Mąka pszenna - 900g
  • Żółtka jaj - 12szt
  • Jajka - 3szt
  • Śmietana 18% - 15 łyżek
  • Cukier - 150g
  • Masło - 100g
  • Spirytus - 3 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Masło roztapiany i studzimy.

Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodajemy masło, mąkę, śmietanę, spirytus i cukier waniliowy. Dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy cienko. Ciasto tniemy na prostokąty, w każdym z nich przecinamy środek. Przez dziurę w środku przeciągamy jeden koniec faworka tworząc zawinięty kształt.

Faworki smażymy w głębokim tłuszczu, z obu stron do zarumienienia. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Faworki są dobre od razu po wystudzeniu. Można je zrobić kilka dni przed Tłustym Czwartkiem, ale radzę zrobić dużą porcję ;)


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty