Polecane
Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki. Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki. Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Kryzysowa fasolowa
Ceny rosną w szalonym tempie, więc trzeba poszukać sposobów na oszczędności. Do zupy fasolowej świetnie sprawdzają się ścinki szynek, które można kupić w bardzo atrakcyjnej cenie.
Składniki na 4 porcje:
- Fasola biała - 200g
- Ścinki szynek (najlepiej wędzonek) - 400g
- Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
- Makaron (np. łazanki, grube rurki) - 160g
- Cebula - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Liść laurowy - 4, Ziele angielskie - 4, Pieprz ziarno - 8szt
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Fasolę musimy przygotować długo przed gotowanie.
Zalewamy ją dużą ilością wody i odstawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie
odlewamy wodę, i zalewamy fasolę nową wodą (około 3cm nad fasolę).
Gotujemy 50-60 minut. Fasola powinna być lekko miękka. W czasie
gotowania przygotowujemy resztę składników.
Cebulę kroimy w piórka, ścinki szynek w kostkę. Razem przesmażamy je na oleju. Pomidory kroimy w kostkę.
Do podgotowanej fasoli dodajemy przesmażone szynki, pomidory, liście
laurowe, ziele i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 minut. W razie potrzeby
dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy makaron i resztę przypraw (bez
majeranku). Gotujemy na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Przed
samym podaniem dodajemy majeranek.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz