Polecane
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Kryzysowa fasolowa
Ceny rosną w szalonym tempie, więc trzeba poszukać sposobów na oszczędności. Do zupy fasolowej świetnie sprawdzają się ścinki szynek, które można kupić w bardzo atrakcyjnej cenie.
Składniki na 4 porcje:
- Fasola biała - 200g
- Ścinki szynek (najlepiej wędzonek) - 400g
- Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
- Makaron (np. łazanki, grube rurki) - 160g
- Cebula - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Liść laurowy - 4, Ziele angielskie - 4, Pieprz ziarno - 8szt
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Fasolę musimy przygotować długo przed gotowanie.
Zalewamy ją dużą ilością wody i odstawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie
odlewamy wodę, i zalewamy fasolę nową wodą (około 3cm nad fasolę).
Gotujemy 50-60 minut. Fasola powinna być lekko miękka. W czasie
gotowania przygotowujemy resztę składników.
Cebulę kroimy w piórka, ścinki szynek w kostkę. Razem przesmażamy je na oleju. Pomidory kroimy w kostkę.
Do podgotowanej fasoli dodajemy przesmażone szynki, pomidory, liście
laurowe, ziele i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 minut. W razie potrzeby
dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy makaron i resztę przypraw (bez
majeranku). Gotujemy na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Przed
samym podaniem dodajemy majeranek.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz