Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Kryzysowa fasolowa
Ceny rosną w szalonym tempie, więc trzeba poszukać sposobów na oszczędności. Do zupy fasolowej świetnie sprawdzają się ścinki szynek, które można kupić w bardzo atrakcyjnej cenie.
Składniki na 4 porcje:
- Fasola biała - 200g
- Ścinki szynek (najlepiej wędzonek) - 400g
- Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
- Makaron (np. łazanki, grube rurki) - 160g
- Cebula - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Liść laurowy - 4, Ziele angielskie - 4, Pieprz ziarno - 8szt
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Fasolę musimy przygotować długo przed gotowanie.
Zalewamy ją dużą ilością wody i odstawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie
odlewamy wodę, i zalewamy fasolę nową wodą (około 3cm nad fasolę).
Gotujemy 50-60 minut. Fasola powinna być lekko miękka. W czasie
gotowania przygotowujemy resztę składników.
Cebulę kroimy w piórka, ścinki szynek w kostkę. Razem przesmażamy je na oleju. Pomidory kroimy w kostkę.
Do podgotowanej fasoli dodajemy przesmażone szynki, pomidory, liście
laurowe, ziele i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 minut. W razie potrzeby
dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy makaron i resztę przypraw (bez
majeranku). Gotujemy na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Przed
samym podaniem dodajemy majeranek.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

Komentarze
Prześlij komentarz