Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Kryzysowa fasolowa


Ceny rosną w szalonym tempie, więc trzeba poszukać sposobów na oszczędności. Do zupy fasolowej świetnie sprawdzają się ścinki szynek, które można kupić w bardzo atrakcyjnej cenie. 

Składniki na 4 porcje:

  • Fasola biała - 200g
  • Ścinki szynek (najlepiej wędzonek) - 400g
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Makaron (np. łazanki, grube rurki) - 160g
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 4, Ziele angielskie - 4, Pieprz ziarno - 8szt
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Fasolę musimy przygotować długo przed gotowanie. Zalewamy ją dużą ilością wody i odstawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, i zalewamy fasolę nową wodą (około 3cm nad fasolę). Gotujemy 50-60 minut. Fasola powinna być lekko miękka. W czasie gotowania przygotowujemy resztę składników.

Cebulę kroimy w piórka, ścinki szynek w kostkę. Razem przesmażamy je na oleju. Pomidory kroimy w kostkę.

Do podgotowanej fasoli dodajemy przesmażone szynki, pomidory, liście laurowe, ziele i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy makaron i resztę przypraw (bez majeranku). Gotujemy na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Przed samym podaniem dodajemy majeranek. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty