Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Futomaki z krewetką w tempurze - domowe sushi


Domowe sushi nie jest trudne, a robienie go daje sporo radości. Dziś wersja z krewetkami w tempurze i warzywami. 

Składniki na 4 rolki:

  • Ryż do sushi - 200g
  • Zaprawa do ryżu (można kupić gotową lub zrobić) - 2-3 łyżki
  • Krewetki koktajlowe - 200g
  • Sól, pieprz
  • Tempura - 3 łyżki
  • Zimna woda
  • Olej do smażenia krewetek
  • Nori - 4 płaty
  • Marchew - 1 szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Kanpyo tykwa marynowana - 4 paski
  • Majonez
  • + mata bambusowa do zwijania

Ryż płuczemy w wodzie, aż będzie ona czysta. Można zalać ryż na pół godziny przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Odlewamy całą wodę. Teraz zalewamy świeżą wodą w stosunku 1:1 do ryżu. Gotujemy, nie mieszamy. Od momentu wrzenia wody, gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze 15 minut pod przykryciem. Teraz ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Po schłodzeniu dodajemy zaprawę. Można dać większą ilość - najlepiej próbować, aby uzyskać smak, jaki nam odpowiada.

Krewetki czyścimy i obieramy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tempurę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy zimną wodą, po trochę, aby uzyskać dość gęste ciasto. Zamaczamy krewetki i wkładamy do nagrzanego oleju. Smażymy około 4 minuty, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu). Na ryż dajemy trochę majonezu, krewetki, kanpyo i pokrojone w paski warzywa. Zawijamy rolkę, korzystając z maty. Lekko dociskamy i rolujemy całość, aby dobrze się trzymała.  


Gotowe sushi kroimy na kawałki, często wycierając nóż. Podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym, słodko-ostrym lub, jak u mnie, sriracha mayo.


  

 

 

Komentarze

  1. Super :) raz robiłam domowe sushi i było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od niedawna jestem fanką sushi, więc dopiero poznaje te smaki. A wersja z owocami morza w tempurze przekonała całą moją rodzinę ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty