Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Futomaki z krewetką w tempurze - domowe sushi
Domowe sushi nie jest trudne, a robienie go daje sporo radości. Dziś wersja z krewetkami w tempurze i warzywami.
Składniki na 4 rolki:
- Ryż do sushi - 200g
- Zaprawa do ryżu (można kupić gotową lub zrobić) - 2-3 łyżki
- Krewetki koktajlowe - 200g
- Sól, pieprz
- Tempura - 3 łyżki
- Zimna woda
- Olej do smażenia krewetek
- Nori - 4 płaty
- Marchew - 1 szt
- Papryka - 1/2 szt
- Kanpyo tykwa marynowana - 4 paski
- Majonez
- + mata bambusowa do zwijania
Ryż płuczemy w wodzie, aż będzie ona czysta. Można
zalać ryż na pół godziny przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne.
Odlewamy całą wodę. Teraz zalewamy świeżą wodą w stosunku 1:1 do ryżu.
Gotujemy, nie mieszamy. Od momentu wrzenia wody, gotujemy na małym ogniu
jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze 15 minut pod
przykryciem. Teraz ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Po
schłodzeniu dodajemy zaprawę. Można dać większą ilość - najlepiej
próbować, aby uzyskać smak, jaki nam odpowiada.
Krewetki czyścimy i obieramy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tempurę
mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy zimną wodą, po trochę, aby
uzyskać dość gęste ciasto. Zamaczamy krewetki i wkładamy do nagrzanego
oleju. Smażymy około 4 minuty, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na
ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi
dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu).
Na ryż dajemy trochę majonezu, krewetki, kanpyo i pokrojone w paski
warzywa. Zawijamy rolkę, korzystając z maty. Lekko dociskamy i rolujemy
całość, aby dobrze się trzymała.
Gotowe sushi kroimy na kawałki, często wycierając nóż. Podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym, słodko-ostrym lub, jak u mnie, sriracha mayo.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Super :) raz robiłam domowe sushi i było bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa od niedawna jestem fanką sushi, więc dopiero poznaje te smaki. A wersja z owocami morza w tempurze przekonała całą moją rodzinę ;)
Usuń