Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą
Pierś kurczaka w szynce dojrzewającej, podana z makaronem w kremowym sosie z serem ricotta. Wspaniałe danie we włoskim stylu, idealne na wyjątkową okazję - może na Walentynki?
Składniki (na 4 porcje):
- Kurczak filet - 4 nieduże
- Szynka dojrzewająca - 8 plasterków
- Sól, pieprz
- Olej - 1 łyżka
- Ricotta - 250g
- Suszone pomidory proszek - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 1 łyżka
- Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- Makaron grubszy - 200g
Makaron gotujemy al dente.
Filety z kurczaka obsypujemy solą i pieprzem. Każdego owijamy w 2
plasterki szynki. Smażymy na oleju po 5 minut z każdej strony. Dodajemy
ser ricotta, suszone pomidory, paprykę, zioła prowansalskie, sól i
pieprz. Mieszamy i gotujemy razem na małym pod przykryciem ogniu przez
5-10 minut. Długość gotowania zależy od grubości kawałków kurczaka.
Jeśli nie jesteście pewni czy już są gotowe, najlepiej przeciąć jednego i
sprawdzić czy w środku jest już dobry. Teraz wyciągamy kurczaka na
talerz, a do sosu dokładamy ugotowany makaron. Mieszamy i dusimy pod
przykryciem 2-3 minuty. W tym czasie kurczak odpocznie i będzie idealny
do podania.
Kurczaka i makaron podajemy z sałatką ze świeżych warzyw.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz