Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z karmelizowanymi orzechami



Sałatka we włoskim stylu z kurczakiem, gruszką, serem z niebieską pleśnią i karmelizowanymi orzechami. 

Składniki na 2 porcje:

  • Karmelizowane orzechy:
  • Orzechy włoskie - 30g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Sałatka:
  • Kurczak filet - 250g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, pieprz ziołowy mielony
  • Rukola - 2 garście
  • Gruszka - 1szt
  • Pomidory suszone - 2 plasterki
  • Ser z niebieską pleśnią - 50g
  • Suszone pomidory w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier kokosowy - 1 łyżeczka

Do zrobienia orzechów będzie nam potrzebna nieprzywierająca patelnia z grubym dnem, silikonowe mieszadło i blacha wyłożona papierem do pieczenia.

Na patelni podgrzewamy cukier. Kiedy się rozpuści dodajemy masło i po chwili orzechy. Trzymamy na sporym ogniu i mieszamy silikonową łyżką, aby całe orzechy oblepiły się cukrem. Kiedy cukier lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelem, orzechy są gotowe. Nie należy trzymać ich na patelni za długo, bo zrobią się gorzkie. Orzechy od razu wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i rozdzielamy je. Po ostygnięciu można nakładać je do sałatki. Na zdjęciu jest podwójna porcja, z 60g orzechów. Tak przygotowane orzechy można przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Smażymy.

Składniki na sos mieszamy.

Gruszkę kroimy w cienkie plasterki, pomidory suszone w kostkę. Mieszamy z rukolą, kurczakiem i sosem, rozkładamy na dwa talerze. Na górze układamy drobno pokrojony ser i karmelizowane orzechy. Przed podaniem całość posypujemy mielonymi suszonymi pomidorami. 

 

 

Komentarze

  1. Bardzo jestem ciekawa smaku tej sałatki. Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna! Orzechy nadają wspaniałej chrupkości

      Usuń
  2. Pyszna, bardzo zdrowa sałatka. Świetnie zrobiłaś te orzechy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty