Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Blondie z malinami i jeżynami


Blondie, czyli białe brownie. Ciasto z dużą ilością białej czekolady. Czekoladową słodycz równoważą kwaskowe owoce. 

Składniki na tortownicę 28cm:

  • Czekolada biała - 200g
  • Masło - 10g
  • Cukier - 30g
  • Jajka - 3szt
  • Mąka pszenna - 150g
  • Aromat waniliowy - kilka kropel
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (opcjonalnie, jeśli chcecie bardziej tradycyjne blondie, pomińcie)
  • Maliny i jeżyny - 250g
  • Cukier puder do posypania

Ciasto robiłam na tortownicy 28cm.

Czekolady łamiemy. Podgrzewamy z masłem w kąpieli wodnej do zupełnego rozpuszczenia.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy aromat, mąkę i opcjonalnie proszek. Bez proszku uzyskamy ciasto bardziej zbite - jak typowe brownie. Dolewamy powoli czekolady rozpuszczone z masłem. Na końcu dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty