Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Blondie z malinami i jeżynami


Blondie, czyli białe brownie. Ciasto z dużą ilością białej czekolady. Czekoladową słodycz równoważą kwaskowe owoce. 

Składniki na tortownicę 28cm:

  • Czekolada biała - 200g
  • Masło - 10g
  • Cukier - 30g
  • Jajka - 3szt
  • Mąka pszenna - 150g
  • Aromat waniliowy - kilka kropel
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (opcjonalnie, jeśli chcecie bardziej tradycyjne blondie, pomińcie)
  • Maliny i jeżyny - 250g
  • Cukier puder do posypania

Ciasto robiłam na tortownicy 28cm.

Czekolady łamiemy. Podgrzewamy z masłem w kąpieli wodnej do zupełnego rozpuszczenia.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy aromat, mąkę i opcjonalnie proszek. Bez proszku uzyskamy ciasto bardziej zbite - jak typowe brownie. Dolewamy powoli czekolady rozpuszczone z masłem. Na końcu dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty