Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Hummus bowl
Przepis na konkretne, pyszne i zdrowe śniadanie. Miska dobroci z hummusem, podana z domowym plackiem z patelni.
- Hummus:
- Ciecierzyca gotowana - 150g + 4 łyżki zalewy
- Czosnek - 1 ząbek
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Tahini - 2 łyżeczki
- Oliwa - 1 łyżka
- Przyprawy: kumin, kolendra, ostra papryka
- Chlebki z patelni (4 chlebki wielkości dużego talerza):
- Mąka - 200g (+do obsypania)
- Drożdże świeże - 10g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Olej - 1 łyżka
- Woda ciepła - 150g
- Czarnuszka - 1 łyżka
- Dodatki:
- Jajka - 4szt
- Pomidory koktajlowe, ogórek zielony, rzodkiewki,
- roszponka, marchew, oliwki
Hummus (można zrobić dzień wcześniej):
Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i
przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie
doprawiamy do smaku.
Chlebki:
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie. Pozostawiamy na 10 minut. Po
tym czasie mieszamy z mąką, solą, jogurtem, olejem i czarnuszką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy kulkę. Kulki
rozwałkowujemy, podsypując mąką. U mnie miały grubość ok 5 cm. Placki
smażymy na suchej patelni, aż obie strony będą zarumienione. Placki
najlepsze są na świeżo.
Jajka gotujemy na półmiękko - przy dużych jajkach wystarczy 5 minut od momentu wrzenia.
Warzywa kroimy w słupki, plasterki, cząstki - jak lubimy. W miseczce
układamy warzywa, hummus, jajko. Można posypać czarnuszką lub ziołami.
Podajemy z ciepłym plackiem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Świetnie prezentuje się taki kolorowy talerz pełen smakołyków!
OdpowiedzUsuńDzięki! Prosto i pysznie!
Usuń