Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Cold Brew - kawa idealna na lato!


Cold Brew to kawa nie parzona, a macerowana zimną wodą przez kilka godzin. Jest delikatniejsza, bez goryczki i kwaśności. Spróbujecie - zachwycicie się jej smakiem! 

Składniki:

  • Kawa ziarnista - 70g (choć widziałam też przepisy na 200g)
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1l
  • Kostki lodu
  • Mleko (opcjonalnie)
  • Cukier, słodzik lub syrop (opcjonalnie)

Kawę mielimy w młynku (ma być grubo mielona). Wsypujemy ją do dużego słoika lub zaparzacza french press i zalewamy wodą. Mieszamy i zakręcamy słoik, lub przykrywamy zaparzacz (nie dociskamy). Słoik lub zaparzacz wkładamy do lodówki na 8 godzin. Przepisy mówią o parzeniu od 6 do nawet kilkunastu godzin. Po 8 miała pełny, ale delikatny smak.

Kawę przelewamy przez filtr, lub odciskamy w french press. Pozostaje nam mocna esencja kawowa, którą można trzymać w lodówce jeszcze kilka dni.

Esencję mieszamy z zimną wodą (zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi), podajemy na lodzie, samą lub z mlekiem albo słodzidłem.

Kawę można podawać także z miętą, plasterkiem cytryny lub pomarańczy - będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiająca. 

 

Komentarze

  1. Do przygotowywania Cold Brew polecamy kawy segmentu specialty o owocowym profilu sensorycznym jak np. Kenia, Burundi, czy Etiopia . Kawa będzie miała wtedy przyjemny profil o intensywnej słodyczy i delikatnej kwasowości. Gramatura 6-7g na 100ml to jak najbardziej odpowiednia doza :) Warto jednak bawić się kawą i szukać idealnej receptury dla siebie. Pozdrawiamy pięknie! ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty