Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasto pigwowo-cytrynowe na biszkopcie

 

Idealne ciasto na gorące dni. Biszkopt, jogurtowe pianki i galaretka z listkami mięty. Jest świeżo, lekko i pysznie!

Uwaga! Ciasto jest bardzo proste, ale czasochłonne.

Składniki na blachę 23x38cm:

  • Biszkopt:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mąka ziemniaczana - 70g
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Nasączenie np. 3 łyżki rumu
  • Pianka pigwowa:
  • Jogurt naturalny gęsty - 400g
  • Dżem pigwowy (przepis w opisie) - 400g
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Pianka cytrynowa:
  • Jogurt naturalny gęsty - 400g
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Góra:
  • Galaretka (najlepiej cytrynowa) - 2szt
  • Mięta - 24 liście

Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane mąki i proszek. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Rum mieszamy z przegotowaną wodą 1:1 i nasączamy ciasto.

Pianka pigwowa:
Potrzebny będzie nam dżem z pigwy, najlepiej domowy, np z tego przepisu.
Dżem ucieramy blenderem na gładko. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki i często mieszamy. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Pianka musi być gęsta przed nałożeniem następnej warstwy.

Pianka cytrynowa:
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Z żelatyną postępujemy jak powyżej. Wylewamy na piankę pigwową. Wkładamy do lodówki.

Góra:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Pozwalamy jej lekko stężeć. Powinna być na tyle gęsta, aby nie zlewała się z ciasta, ale na tyle luźne, aby można było swobodnie wsadzić w nią liście mięty. Najlepiej wkładać je wykałaczką. Układałam po 4 na szerokość i po 6 na długość blachy. Dzięki temu każdy kawałek ciasta ma dekorację z liścia.

Wkładamy do lodówki na całą noc. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty