Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Surówka z białej rzepy i ogórka

 

Biała rzepa jest bardzo zdrowa i niezwykle smaczna - delikatniejsza niż rzodkiewka i lekko chrupiąca.

Składniki:

  • Biała rzepa - 2szt
  • Ogórek zielony - 1 długi lub 2 gruntowe
  • Jabłko - 1 duże soczyste
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka
  • Do posypania - pestki dyni

Rzepę obieramy. Razem z ogórkami i jabłkiem kroimy w plasterki. Składniki na sos mieszamy. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną, przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty