Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sernik bakaliowy z Amaretto


Sernik z mnóstwem bakalii, amaretto i skórką pomarańczową na kruchym cieście. Idealny nie tylko od święta. 

Składniki na blachę 23x35cm:

  • Ciasto kruche:
  • Masło - 80g
  • Mąka - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 20g
  • Masa serowa:
  • Ser - 1kg - dwukrotnie zmielony lub z wiaderka
  • Śmietana 30% - 200ml
  • Jajka - 5szt
  • Masło w temp pokojowej - 200g
  • Cukier - 150g
  • Mielone migdały - 50g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Bakalie - 200g (u mnie rodzynki, żurawina, daktyle, śliwki, skórka pomarańczowa))
  • Likier Amaretto - 80ml
  • Dodatkowo:
  • Polewa czekoladowa - 1szt (najlepiej deserowa)
  • Skórka pomarańczowa do dekoracji

Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Masa serowa:
Jeśli kupujecie ser w wiaderku, zwróćcie uwagę na skład - najlepsze mają w składzie tylko mielony twaróg bez dodatku tłuszczy.

Bakalie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy likierem Amaretto na co najmniej pół godziny.

Jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną masę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy kremówkę i ubijamy. Dodajemy po łyżce twaróg, potem mąkę i migdały, cały czas miksując. Na końcu dodajemy bakalie razem z likierem i białka. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kruchym ciastem (najlepiej rwać po kawałku i układać). Wylewamy masę serową i rozprowadzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka od góry, możecie przykryć pergaminem.
Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

Polewę czekoladową przygotowujemy zgodnie z instrukcją, oczywiście można też przyrządzić domową. Ciasto dekorujemy czekoladą i skórką pomarańczową. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień, aby kruche ciasto zmiękło.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty