Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Klopsy rybne z makaronem konjac

 

Delikatne, miękkie klopsy z tołpygi podane z makaronem konjac smażonym w azjatyckich przyprawach. Makaron konjac w smaku przypomina ryżowy lub sojowy, ale praktycznie nie ma kalorii (w 100g - 8kcal).
 

Składniki na 2 porcje:

  • Klopsy:
  • Filet z tołpygi - 350g
  • Jajko - 1szt
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Makaron:
  • Makaron konjac - 200g gotowego (jest sprzedawany już przygotowany tylko do odcedzenia)
  • Kapusta pekińska (białe części) - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Przyprawy mielone: imbir, chilli, trawa cytrynowa, kolendra i kumin
  • Olej - ok 1 łyżka

Klopsy:
Mięso z fileta mielimy (maszynką albo blenderem), albo kroimy na małe kawałeczki. Mieszamy z jajkiem, kaszą, bułką tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na niedużym ogniu z każdej strony do mocnego zarumienienia.

Makaron:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Białe części kapusty pekińskiej szatkujemy, marchew trzemy na grubych oczkach. Smażmy na oleju ze wszystkimi przyprawami. Kiedy kapusta zacznie mięknąć dodajemy makaron. Smażymy razem 2 minuty. Makaron konjac jest bardzo neutralny w smaku, przyjmuje smak dodanych przypraw.

Klopsy podajemy na makaronie. Świetnym dodatkiem do tego dania jest sos z ogórkiem z tego przepisu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty