Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Fit pizza twarogowa ze szparagami



Pizza w najzdrowszej wersji. Ciasto z twarogu, płatków i mąki owsianej jest niskokaloryczne, wysokobiałkowe i ... przepyszne! 
 
Składniki na 1 pizzę (dla 2 osób):
  • Ciasto:
  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Jajka - 2szt
  • Płatki owsiane - 2 łyżki
  • Mąka owsiana - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Dodatki:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Szparagi zielone - 6szt
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory suszone - 2 plastry
  • Salami - kilka plastrów
  • Mozzarella - 80g
Pomidory, cebulę i salami kroimy. Szparagi łamiemy. Wkładamy pionowo do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok 3-4 minuty. Mozzarellę kroimy lub ścieramy.


Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, płatki, mąkę, proszek i sól. Dokładnie mieszamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Jest dość klejące, więc najlepiej wyłożyć całość i rozsmarować łyżką moczoną w wodzie. Z tej porcji powinien wyjść placek mniej więcej wielkości dużego talerza.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Obracamy, pieczemy kolejne 5 minut.  
 

 
Upieczony placek smarujemy sosem, posypujemy ziołami i układamy na nim dodatki.

Dopiekamy jeszcze 10 minut.
 

 
Pizzę w tej wersji można jeść bez wyrzutów sumienia, a jest przepyszna.
 

 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty