Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Białe kiełbaski pieczone w żurku z musztardą


 Kiełbaski pieczone w zakwasie żurkowym z dużą ilością cebuli i pieczarkami. Błyskawiczny obiad!

Składniki:

  • Kiełbasa biała parzona - 3-4 szt
  • Cebula - 1 duża
  • Pieczarki - 200g
  • Zakwas na żurek - 8 łyżek
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Pieprz mielony
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego

Kiełbaski nacinamy z jednej strony.
Zakwas żuru mieszamy z musztardą.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i wykładamy do naczynie żaroodpornego. Na to układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy sosem musztardowo-żurkowym.

Pieczemy w 200 stopniach 35-40 minut.

Podajemy z pieczywem lub frytkami.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty