Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Babka limonkowa z matchą

 

 

Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka idealna na Wielkanoc. Skórka z limonki to świetna zielona, wiosenna dekoracja! 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Jajko - 4szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Limonka - 1szt
  • Matcha - 2 łyżeczki
  • Nasączenie:
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Rum - 1 łyżka
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Skórka z 1 limonki
  • Dodatkowo: tłuszcz do nasmarowania formy

Limonkę myjemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy mleko, sok i skórkę z limonki, matchę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy biała i mieszamy delikatnie.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Teraz babkę wyciągamy z formy i wsadzamy z powrotem. Patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy babkę w 10 miejscach - dzięki temu babka lepiej się nasączy.
Składniki na nasączenie mieszamy i polewamy nimi babkę w formie. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia.

Lukier:
cukier puder mieszamy z sokiem z limonki do uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę i posypujemy startą skórką z limonki.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty