Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Babeczki z galaretką, bitą śmietaną i owocami

 

Kruche babeczki z kremem, bitą śmietaną, kolorowymi galaretkami i owocami. Zachwycają wyglądem i smakują wyśmienicie 

Składniki (na ok 40 babeczek):

  • Babeczki:
  • Mąka pszenna - 600g
  • Masło - 400g
  • Cukier - 200g
  • Żółtka jaj - 4szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Śmietana 12 lub 18% - 4 łyżki
  • Krem:
  • Masło - 200g
  • Cukier puder - 1/4 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Mleko - 250ml
  • Spirytus (opcjonalnie) - do smaku
  • Dodatkowo:
  • Śmietanka 36% - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Galaretki owocowe - 2szt w różnych kolorach
  • Owoce do dekoracji: u mnie ananas i borówki, ale mogą być dowolne

Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formy na babeczki wykładamy ciastem bardzo dokładnie.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po tym czasie najlepiej obrócić babeczki na kilka minut - wtedy powinny wyjść z foremek bez problemu.
  


Krem:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale 250 ml mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń (i opcjonalnie spirytus), cały czas ucierając.
Przestudzone babeczki smarujemy kremem.


Dodatki:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Żelatynę przygotowujemy w małej ilości wody.
Lekko wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas ubijając. Ostawiamy na chwilę, aby lekko stężała. Szprycą nakładamy bitą śmietanę na każdą babeczkę.

Galaretki przygotowujemy osobno, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie wody. Chłodzimy, aby mocno stężały i potem kroimy je w kostkę.

Babeczki dekorujemy kawałkami galaretki i dowolnymi owocami. Babeczki muszą przeleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty