Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Słodki omlet lekki jak chmurka (z ricottą i dżemem wiśniowym)


Delikatny biszkoptowy omlet z serem ricotta i dżemem wiśniowym. Wspaniałe weekendowe ciepłe śniadanie lub deser. 

Najłatwiej omlet robić przy użyciu dwóch patelni

Składniki na 1 omlet:

  • Omlet dla 1 osoby:
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Mąka - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Ser ricotta - 2 łyżki
  • Dżem wiśniowy - 1 łyżka
  • Cukier puder - do posypania

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy łyżką lub trzepaczką z cukrem, mąką i mlekiem. Na końcu mieszamy delikatnie białka z masą żółtkową.

Na dwóch patelniach rozpuszczamy po pół łyżeczki masła i rozsmarowujemy po całości pędzelkiem silikonowym. Omlet wylewamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu 3 minuty. Potrząsamy patelnią, aby omlet się okleił. Drugą patelnię przykładamy na pierwszą i obracamy. Na drugiej patelni smażymy omlet z drugiej strony około 2 minuty.
Można oczywiście omlet obracać, ale jest to trudne, ponieważ jest bardzo delikatny.

Omlet smarujemy dżemem i ricottą, składamy na pół i posypujmy cukrem pudrem. Podajemy od razu - najlepszy jest ciepły.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty