Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów. Składniki na 4 porcje: Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g Olej - 1 łyżka Grzyby suszone - 2 garście Cebula - 1szt Liść laurowy - 4szt Ziele angielskie - 6szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki Sos sojowy - 1 łyżka Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki Pieprz, sól - do smaku Mascarpone - 2 łyżki płaskie Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie)  Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia.  Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia.  Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. G

Spaghetti z dynią, chorizo i suszonymi pomidorami

Spaghetti z dynią, chorizo i suszonymi pomidorami

Danie pełne koloru i smaku. Spaghetti z dynią i chrupiącym chorizo to idealny obiad na zimne, jesienne dni.

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia (u mnie hokkaido) - mała lub 1/2 średniej (około 500-600g)
  • Olej - 2 łyżki
  • Spaghetti - 250g
  • Chorizo pikantne - 100g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Suszone pomidory z oleju - 3 łyżki
  • Papryka słodka i ostra - po 1 płaskiej łyżeczce
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pestki dyni - 2 garście


Dynię myjemy i kroimy na kawałki. Ja używałam dyni hokkaido, którą można jeść ze skórą, więc jej nie obierałam. Jeśli używacie innej odmiany dyni, obierzcie ją.  Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oleju i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut (aż będzie miękka). Po lekkim ostudzeniu kroimy ją w większą kostkę.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią i będą chrupiące.


Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jednocześnie na patelni podgrzewamy chorizo bez dodatku tłuszczu, aż się wytopi i stanie chrupiące. Dodajemy przeciśnięty czosnek, potem dynię, suszone pomidory, przyprawy. Na końcu dodajemy makaron oraz 1 chochlę wody z gotowania makaronu. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, delikatnie mieszając.

Spaghetti przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty