Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Spaghetti z dynią, chorizo i suszonymi pomidorami
Danie pełne koloru i smaku. Spaghetti z dynią i chrupiącym chorizo to idealny obiad na zimne, jesienne dni.
Składniki na 4 porcje:
- Dynia (u mnie hokkaido) - mała lub 1/2 średniej (około 500-600g)
- Olej - 2 łyżki
- Spaghetti - 250g
- Chorizo pikantne - 100g
- Czosnek - 3 ząbki
- Suszone pomidory z oleju - 3 łyżki
- Papryka słodka i ostra - po 1 płaskiej łyżeczce
- Sól i pieprz do smaku
- Pestki dyni - 2 garście
Dynię myjemy i kroimy na kawałki. Ja używałam dyni hokkaido, którą można jeść ze skórą, więc jej nie obierałam. Jeśli używacie innej odmiany dyni, obierzcie ją. Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oleju i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut (aż będzie miękka). Po lekkim ostudzeniu kroimy ją w większą kostkę.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią i będą chrupiące.
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jednocześnie na patelni podgrzewamy chorizo bez dodatku tłuszczu, aż się wytopi i stanie chrupiące. Dodajemy przeciśnięty czosnek, potem dynię, suszone pomidory, przyprawy. Na końcu dodajemy makaron oraz 1 chochlę wody z gotowania makaronu. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, delikatnie mieszając.
Spaghetti przed podaniem posypujemy pestkami dyni.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz