Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Spaghetti z dynią, chorizo i suszonymi pomidorami

Spaghetti z dynią, chorizo i suszonymi pomidorami

Danie pełne koloru i smaku. Spaghetti z dynią i chrupiącym chorizo to idealny obiad na zimne, jesienne dni.

Składniki na 4 porcje:

  • Dynia (u mnie hokkaido) - mała lub 1/2 średniej (około 500-600g)
  • Olej - 2 łyżki
  • Spaghetti - 250g
  • Chorizo pikantne - 100g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Suszone pomidory z oleju - 3 łyżki
  • Papryka słodka i ostra - po 1 płaskiej łyżeczce
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pestki dyni - 2 garście


Dynię myjemy i kroimy na kawałki. Ja używałam dyni hokkaido, którą można jeść ze skórą, więc jej nie obierałam. Jeśli używacie innej odmiany dyni, obierzcie ją.  Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oleju i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut (aż będzie miękka). Po lekkim ostudzeniu kroimy ją w większą kostkę.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią i będą chrupiące.


Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jednocześnie na patelni podgrzewamy chorizo bez dodatku tłuszczu, aż się wytopi i stanie chrupiące. Dodajemy przeciśnięty czosnek, potem dynię, suszone pomidory, przyprawy. Na końcu dodajemy makaron oraz 1 chochlę wody z gotowania makaronu. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, delikatnie mieszając.

Spaghetti przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty