Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Curry z indykiem i batatem

Curry z indykiem i batatem

Curry na śmietance ze słodkimi ziemniakami, indykiem, porem i bakłażanem. Pyszne, gęste i rozgrzewające. To idealne jesienne danie.

Składniki na 4 porcje:

  • Bulion np. drobiowy - 400ml
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Pasta curry - 1 łyżka
  • Liść kafir - 3szt
  • Liście curry - 1 łyżeczka
  • Por - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Bataty - 2szt średnie
  • Indyk pierś - 300g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Bakłażan - 1szt
  • Pieprz i sól do smaku 


Bulion podgrzewamy ze śmietanką i pastą curry, dokładnie mieszając. Dodajemy liście curry i kafir. 

Pora kroimy w plasterki, a marchew w słupki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy 10 minut.

Bataty obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy kolejne 15 minut.

Indyka kroimy w mniejsze kawałki, paprykę w paski, a bakłażana w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż indyk będzie gotowy. Na końcu próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty