Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Curry z indykiem i batatem

Curry z indykiem i batatem

Curry na śmietance ze słodkimi ziemniakami, indykiem, porem i bakłażanem. Pyszne, gęste i rozgrzewające. To idealne jesienne danie.

Składniki na 4 porcje:

  • Bulion np. drobiowy - 400ml
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Pasta curry - 1 łyżka
  • Liść kafir - 3szt
  • Liście curry - 1 łyżeczka
  • Por - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Bataty - 2szt średnie
  • Indyk pierś - 300g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Bakłażan - 1szt
  • Pieprz i sól do smaku 


Bulion podgrzewamy ze śmietanką i pastą curry, dokładnie mieszając. Dodajemy liście curry i kafir. 

Pora kroimy w plasterki, a marchew w słupki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy 10 minut.

Bataty obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy kolejne 15 minut.

Indyka kroimy w mniejsze kawałki, paprykę w paski, a bakłażana w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż indyk będzie gotowy. Na końcu próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty