Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a mimo to zachwyca bogactwem smaków.
Składniki na 4 porcje:
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta tom yum - 1-2 łyżeczki
- Woda lub bulion warzywny - 1 litr
- Włoszczyzna suszona - 1 garść
- Por - 1szt
- Pieczarki - 500g
- Tofu - 400g (u mnie marynowane słodko-kwaśne)
- Olej - 2 łyżeczki
- Makaron soba świeży - 400g
- Kolendra świeża - 1/2 pęczka
Mieszamy wodę lub warzywny bulion, mleko kokosowe, pastę tom yum i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy suszoną włoszczyznę i pokrojonego w plasterki pora.
Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż do zarumienienia i wyparowania nadmiaru wody. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Tofu kroimy w kostkę. Jeśli używacie naturalnego tofu warto na 1-2 dni przed gotowaniem zamarynować je w sosie sojowym i ulubionych przyprawach. Ja kupiłam już gotowe w marynacie słodko-kwaśnej i fajnie pasowało do tej zupy. Tofu smażymy na pozostałym oleju, aż do zarumienienia z obu stron.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam świeżego makaronu soba, ale sprawdzi się też ramen czy udon. Jeśli korzystacie z makaronu nie świeżego, tylko suchego, ugotujcie go 200g.
Przed końcem gotowania siekamy kolendrę. Połowę dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy, ale pasta tom yum nadaje już smaku słonego, ostrego i kwaśnego, więc raczej nie będzie takiej potrzeby.
W miseczkach układamy makaron. Zalewamy gorącą zupą, dorzucamy tofu i pozostałą kolendrę.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz