Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a mimo to zachwyca bogactwem smaków.

Składniki na 4 porcje:

  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta tom yum - 1-2 łyżeczki
  • Woda lub bulion warzywny - 1 litr
  • Włoszczyzna suszona - 1 garść
  • Por - 1szt
  • Pieczarki - 500g
  • Tofu - 400g (u mnie marynowane słodko-kwaśne)
  • Olej - 2 łyżeczki
  • Makaron soba świeży - 400g
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka

Mieszamy wodę lub warzywny bulion, mleko kokosowe, pastę tom yum i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy suszoną włoszczyznę i pokrojonego w plasterki pora. 

Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż do zarumienienia i wyparowania nadmiaru wody. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.

Tofu kroimy w kostkę. Jeśli używacie naturalnego tofu warto na 1-2 dni przed gotowaniem zamarynować je w sosie sojowym i ulubionych przyprawach. Ja kupiłam już gotowe w marynacie słodko-kwaśnej i fajnie pasowało do tej zupy. Tofu smażymy na pozostałym oleju, aż do zarumienienia z obu stron.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam świeżego makaronu soba, ale sprawdzi się też ramen czy udon. Jeśli korzystacie z makaronu nie świeżego, tylko suchego, ugotujcie go 200g.

Przed końcem gotowania siekamy kolendrę. Połowę dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy, ale pasta tom yum nadaje już smaku słonego, ostrego i kwaśnego, więc raczej nie będzie takiej potrzeby.


W miseczkach układamy makaron. Zalewamy gorącą zupą, dorzucamy tofu i pozostałą kolendrę.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty