Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a mimo to zachwyca bogactwem smaków.

Składniki na 4 porcje:

  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta tom yum - 1-2 łyżeczki
  • Woda lub bulion warzywny - 1 litr
  • Włoszczyzna suszona - 1 garść
  • Por - 1szt
  • Pieczarki - 500g
  • Tofu - 400g (u mnie marynowane słodko-kwaśne)
  • Olej - 2 łyżeczki
  • Makaron soba świeży - 400g
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka

Mieszamy wodę lub warzywny bulion, mleko kokosowe, pastę tom yum i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy suszoną włoszczyznę i pokrojonego w plasterki pora. 

Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż do zarumienienia i wyparowania nadmiaru wody. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.

Tofu kroimy w kostkę. Jeśli używacie naturalnego tofu warto na 1-2 dni przed gotowaniem zamarynować je w sosie sojowym i ulubionych przyprawach. Ja kupiłam już gotowe w marynacie słodko-kwaśnej i fajnie pasowało do tej zupy. Tofu smażymy na pozostałym oleju, aż do zarumienienia z obu stron.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam świeżego makaronu soba, ale sprawdzi się też ramen czy udon. Jeśli korzystacie z makaronu nie świeżego, tylko suchego, ugotujcie go 200g.

Przed końcem gotowania siekamy kolendrę. Połowę dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy, ale pasta tom yum nadaje już smaku słonego, ostrego i kwaśnego, więc raczej nie będzie takiej potrzeby.


W miseczkach układamy makaron. Zalewamy gorącą zupą, dorzucamy tofu i pozostałą kolendrę.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty