Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sum teriyaki w warzywach
Bardzo proste i szybkie danie z filetem z suma afrykańskiego. Sum ma bardzo delikatne, smaczne mięso bogate w białko. Dzięki dodatkowi marynaty teriyaki i duszonych warzyw, ryba nabiera charakteru. To pyszne danie zrobicie w pół godziny.
Składniki na 4 porcje:
- Sum filet - 500g
- Sos teriyaki - 1 łyżka
- Pieprz
- Marchew - 2szt
- Pietruszka - 1szt
- Por - 1szt
- Jarmuż - 5 liści
- Olej - 1 łyżka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
- Sok z limonki - 1 łyżeczka
- Sambal oelek - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Suma najlepiej przygotować na 1-2 godziny przed gotowaniem. Filet kroimy na 2-3 kawałki, posypujemy pieprzem i smarujemy sosem teriyaki. Tak zamarynowaną rybę wkładamy do lodówki, wyciągamy na 30 minut przed gotowaniem.
Marchew i pietruszkę kroimy w słupki, pora w plasterki, a liście jarmużu w paski. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy syrop klonowy, sok z limonki, sambal i pieprz. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy je z patelni.
Teraz na patelnię dajemy znów trochę oleju i smażymy rybę z obu stron do lekkiego zarumienienia. Ryba powinna być usmażona, ale nie rozpadać się.
Do ryby dodajemy warzywa i smażymy razem jeszcze kilka minut.
Suma podałam z ryżem gotowanym z curry, ale dobrym dodatkiem będzie także puree ziemniaczane lub kasza.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz