Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sum teriyaki w warzywach

Sum teriyaki w warzywach

Bardzo proste i szybkie danie z filetem z suma afrykańskiego. Sum ma bardzo delikatne, smaczne mięso bogate w białko. Dzięki dodatkowi marynaty teriyaki i duszonych warzyw, ryba nabiera charakteru. To pyszne danie zrobicie w pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

  • Sum filet - 500g
  • Sos teriyaki - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Por - 1szt
  • Jarmuż - 5 liści
  • Olej - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku 


Suma najlepiej przygotować na 1-2 godziny przed gotowaniem. Filet kroimy na 2-3 kawałki, posypujemy pieprzem i smarujemy sosem teriyaki. Tak zamarynowaną rybę wkładamy do lodówki, wyciągamy na 30 minut przed gotowaniem.

Marchew i pietruszkę kroimy w słupki, pora w plasterki, a liście jarmużu w paski.  Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy syrop klonowy, sok z limonki, sambal i pieprz. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy je z patelni.

Teraz na patelnię dajemy znów trochę oleju i smażymy rybę z obu stron do lekkiego zarumienienia. Ryba powinna być usmażona, ale nie rozpadać się. 

Do ryby dodajemy warzywa i smażymy razem jeszcze kilka minut. 

Suma podałam z ryżem gotowanym z curry, ale dobrym dodatkiem będzie także puree ziemniaczane lub kasza.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty