Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Mrożona kawa na Halloween

Mrożona kawa Halloweenowa

Słodka, mrożona kawa w Halloweenowym klimacie. Robi wrażenie, a jej zrobienie jest banalnie proste.

Składniki:
  • Espresso - 2 x 30ml
  • Mleko - 200ml
  • Gęsty syrop czekoladowy (lub krem czekoladowy) - 2 łyżeczki

Potrzebne też będą foremki-czaszki i spieniacz do mleka.

Kawę espresso wlewamy do foremek. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc.

Do 2 szklanek wlewamy gęsty syrop lub krem czekoladowy (lub najbardziej popularny czekoladowo-orzechowy). Spieniacz do mleka zanurzamy w kremie lub syropie, podnosimy na wysokość około połowy szklanki i włączamy - w ten sposób robimy wzór na bokach szklanki.

Zalewamy zimnym mlekiem i dodajemy kawowe kostki-czaszki. Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty