Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Mrożona kawa na Halloween

Mrożona kawa Halloweenowa

Słodka, mrożona kawa w Halloweenowym klimacie. Robi wrażenie, a jej zrobienie jest banalnie proste.

Składniki:
  • Espresso - 2 x 30ml
  • Mleko - 200ml
  • Gęsty syrop czekoladowy (lub krem czekoladowy) - 2 łyżeczki

Potrzebne też będą foremki-czaszki i spieniacz do mleka.

Kawę espresso wlewamy do foremek. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc.

Do 2 szklanek wlewamy gęsty syrop lub krem czekoladowy (lub najbardziej popularny czekoladowo-orzechowy). Spieniacz do mleka zanurzamy w kremie lub syropie, podnosimy na wysokość około połowy szklanki i włączamy - w ten sposób robimy wzór na bokach szklanki.

Zalewamy zimnym mlekiem i dodajemy kawowe kostki-czaszki. Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty