Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gratin z batatów

Gratin z batatów

Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przełamujemy pikantnym chilli i aromatycznym rozmarynem. Gratin jest świetnym dodatkiem do mięs.

Składniki:

  • Bataty - 2szt (po około 500-600g)
  • Olej - do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • Śmietanka 30% - 100ml
  • Rozmaryn - kilka gałązek
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy - 1 łyżka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • chilli mielone - 1 niecała łyżeczka
  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki

Bataty myjemy i obieramy. Tniemy na bardzo cienkie plasterki - można to zrobić w melakserze lub bardzo ostrym nożem. Przyprawy mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy plasterki batatów na zakładkę. Co drugą warstwę posypujemy przyprawami. Całość zalewamy śmietanką i na górze układamy rozmaryn.
Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez 45 minut, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bataty są już miękkie. 
Po upieczeniu wyjmujemy rozmaryn, a zapiekankę dzielimy na porcje.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty