Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Gratin z batatów

Gratin z batatów

Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przełamujemy pikantnym chilli i aromatycznym rozmarynem. Gratin jest świetnym dodatkiem do mięs.

Składniki:

  • Bataty - 2szt (po około 500-600g)
  • Olej - do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • Śmietanka 30% - 100ml
  • Rozmaryn - kilka gałązek
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy - 1 łyżka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • chilli mielone - 1 niecała łyżeczka
  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki

Bataty myjemy i obieramy. Tniemy na bardzo cienkie plasterki - można to zrobić w melakserze lub bardzo ostrym nożem. Przyprawy mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy plasterki batatów na zakładkę. Co drugą warstwę posypujemy przyprawami. Całość zalewamy śmietanką i na górze układamy rozmaryn.
Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez 45 minut, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bataty są już miękkie. 
Po upieczeniu wyjmujemy rozmaryn, a zapiekankę dzielimy na porcje.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty