Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów w chrupiącej panierce. Są świetnym dodatkiem do ryb i mięs, ale sprawdzą się także jako samodzielna przekąska.

Składniki na 2 porcje:

  • Batat - 1szt średnia
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Papryka ostra i słodka mielona - po 1 łyżeczce
  • Olej do spryskania


Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy na frytki. Zalewamy zimną wodą na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedzamy i porządnie osuszamy ręcznikiem.

Do miski wkładamy batata, zasypujemy mąką i paprykami. Potrząsamy energicznie, aż wszystkie frytki nie będą obtoczone.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy lekko olejem. Układamy frytki tak, aby nie nie nakładały się na siebie. Z góry znów spryskujemy olejem. Pieczemy w 200 stopniach przez 30- 35 minut. Pod koniec pieczenia możecie włączyć funkcję 'grill' aby mocniej zarumienić frytki.

Podajemy od razu jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty