Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów w chrupiącej panierce. Są świetnym dodatkiem do ryb i mięs, ale sprawdzą się także jako samodzielna przekąska.

Składniki na 2 porcje:

  • Batat - 1szt średnia
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Papryka ostra i słodka mielona - po 1 łyżeczce
  • Olej do spryskania


Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy na frytki. Zalewamy zimną wodą na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedzamy i porządnie osuszamy ręcznikiem.

Do miski wkładamy batata, zasypujemy mąką i paprykami. Potrząsamy energicznie, aż wszystkie frytki nie będą obtoczone.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy lekko olejem. Układamy frytki tak, aby nie nie nakładały się na siebie. Z góry znów spryskujemy olejem. Pieczemy w 200 stopniach przez 30- 35 minut. Pod koniec pieczenia możecie włączyć funkcję 'grill' aby mocniej zarumienić frytki.

Podajemy od razu jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty