Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Lahmacun z wołowiną, bakłażanem i granatem

Lahmacun z wołowiną, bakłażanem i granatem

Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i warzywami, przed podaniem często skrapiany sokiem z cytryny. W mojej wersji dodałam zupełnie nietradycyjne dodatki - plasterki bakłażana i pestki granatu. Lahmacun w takiej wersji smakuje rewelacyjnie!

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:

  • Mąka pszenna - 200g
  • Drożdże - 10g
  • Woda ciepła - 100ml
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka płaska

Farsz:

  • Wołowina mielona - 200g
  • Cebula - 100g
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • Papryczka turecka ostra (lub chilli) - 1szt
  • Pomidor - 1szt
  • Papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Bakłażan - 1/2 szt
  • Olej - ok 1 łyżeczka
  • Granat - pestki z około 1/2szt
  • Świeża kolendra 


Ciasto:

Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałą mąką, oliwą, i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie kroimy bakłażana na cienkie plasterki. Smażymy na oleju, na niedużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron.


Farsz:

Cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy z surowym mięsem, przecierem i przyprawami. Mieszamy farsz dokładnie.


Wracamy do ciasta. Dzielimy je na pół. Każdą część wałkujemy na około 1/2 cm. Na górze układamy farsz i lekko dociskamy. Na nim układamy plasterki bakłażana.


Pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta i farszu. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję opiekania od góry, aby lahmacuny ładnie się przypiekły.

Przed podaniem posypujemy pestkami granatu, listkami kolendry i skrapiamy sokiem z cytryny.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty