Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Lahmacun z wołowiną, bakłażanem i granatem
Lahmacun to bardzo popularny turecki street food. Cienki placek z mięsem i warzywami, przed podaniem często skrapiany sokiem z cytryny. W mojej wersji dodałam zupełnie nietradycyjne dodatki - plasterki bakłażana i pestki granatu. Lahmacun w takiej wersji smakuje rewelacyjnie!
Składniki na 2 porcje:
Ciasto:
- Mąka pszenna - 200g
- Drożdże - 10g
- Woda ciepła - 100ml
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka płaska
Farsz:
- Wołowina mielona - 200g
- Cebula - 100g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Przecier pomidorowy - 1 łyżka
- Papryczka turecka ostra (lub chilli) - 1szt
- Pomidor - 1szt
- Papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
- Pieprz
- Kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
- Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
- Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
- Bakłażan - 1/2 szt
- Olej - ok 1 łyżeczka
- Granat - pestki z około 1/2szt
- Świeża kolendra
Ciasto:
Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Ostawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałą mąką, oliwą, i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie kroimy bakłażana na cienkie plasterki. Smażymy na oleju, na niedużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron.
Farsz:
Cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy z surowym mięsem, przecierem i przyprawami. Mieszamy farsz dokładnie.
Wracamy do ciasta. Dzielimy je na pół. Każdą część wałkujemy na około 1/2 cm. Na górze układamy farsz i lekko dociskamy. Na nim układamy plasterki bakłażana.
Pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta i farszu. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję opiekania od góry, aby lahmacuny ładnie się przypiekły.
Przed podaniem posypujemy pestkami granatu, listkami kolendry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz