Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Deser z galaretką z granatu

Deser z galaretką z granatu

Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herbatniki lekki krem, słodkie bezy i kwaskowa galaretka z granatu - świetne połączenie smaków i tekstur. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis.

Składniki:

Galaretka z granatu:

  • Sok z granatu 100% - 300ml
  • Żelatyna - 1 płaska łyżka

Krem:

  • Mascarpone - 180g
  • Śmietanka 30% - 180g
  • Cukier puder - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • Beziki małe - 24szt
  • Herbatniki - 12szt


Zaczynamy od galaretki. Do soku z granatów dodajemy żelatynę. Podgrzewamy powoli, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy!

Odstawiamy do ostudzenia. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin. Aby potem łatwo pokroić galaretkę w kostkę, polecam przelać ją do pojemnika plastikowego wyłożonego folią spożywczą.

Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem miksujemy. Zaczynamy od mniejszych obrotów i zwiększamy powoli do największych. Miksujemy, aż krem nie zgęstnieje, może to potrwać 2-3 minuty.

Przygotowujemy 6 pucharków lub ładnych szklanek. Do każdej wykładamy warstwami - pokruszone herbatniki, krem, kostki galaretki, krem, pokruszone bezy, krem i na górę znów herbatniki. Dekorujemy bezą. Podajemy schłodzone.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty