Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Deser z galaretką z granatu
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herbatniki lekki krem, słodkie bezy i kwaskowa galaretka z granatu - świetne połączenie smaków i tekstur. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis.
Składniki:
Galaretka z granatu:
- Sok z granatu 100% - 300ml
- Żelatyna - 1 płaska łyżka
Krem:
- Mascarpone - 180g
- Śmietanka 30% - 180g
- Cukier puder - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- Beziki małe - 24szt
- Herbatniki - 12szt
Zaczynamy od galaretki. Do soku z granatów dodajemy żelatynę. Podgrzewamy powoli, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotujemy!
Odstawiamy do ostudzenia. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin. Aby potem łatwo pokroić galaretkę w kostkę, polecam przelać ją do pojemnika plastikowego wyłożonego folią spożywczą.
Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem miksujemy. Zaczynamy od mniejszych obrotów i zwiększamy powoli do największych. Miksujemy, aż krem nie zgęstnieje, może to potrwać 2-3 minuty.
Przygotowujemy 6 pucharków lub ładnych szklanek. Do każdej wykładamy warstwami - pokruszone herbatniki, krem, kostki galaretki, krem, pokruszone bezy, krem i na górę znów herbatniki. Dekorujemy bezą. Podajemy schłodzone.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz