Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano

Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano

Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaron z cukinią i aromatycznym parmezanem. Tym przepisem z pewnością zachwycicie domowników.

Składniki na 4 porcje:

  • Spaghetti - 300g
  • Oliwa lub dobrej jakości olej - 3 łyżki
  • Cukinia - 2szt małe
  • Cebula - 2szt małe
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pesto bazyliowe (u mnie bazyliowo-rukolowe) - 2 łyżki
  • Sok z 1/2 limonki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 2-3 łyżki

Nastawiamy wodę na makaron, a w międzyczasie zajmujemy się warzywami.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Smażymy na oleju lub oliwie razem z płatkami chilli kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy cukinie pokrojone w plasterki.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron wraz z 1/2 chochli wody dodajemy na patelnię z warzywami. Doprawiamy pesto, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilak minut, aż składniki dobrze się połączą. Pod sam koniec gotowania dodajemy parmezan (zostawiamy tylko trochę do dekoracji) i mieszamy.

Makaron przez podaniem dekorujemy parmezanem i opcjonalnie świeżymi listkami bazylii.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty