Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano

Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano

Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaron z cukinią i aromatycznym parmezanem. Tym przepisem z pewnością zachwycicie domowników.

Składniki na 4 porcje:

  • Spaghetti - 300g
  • Oliwa lub dobrej jakości olej - 3 łyżki
  • Cukinia - 2szt małe
  • Cebula - 2szt małe
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pesto bazyliowe (u mnie bazyliowo-rukolowe) - 2 łyżki
  • Sok z 1/2 limonki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 2-3 łyżki

Nastawiamy wodę na makaron, a w międzyczasie zajmujemy się warzywami.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Smażymy na oleju lub oliwie razem z płatkami chilli kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy cukinie pokrojone w plasterki.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron wraz z 1/2 chochli wody dodajemy na patelnię z warzywami. Doprawiamy pesto, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilak minut, aż składniki dobrze się połączą. Pod sam koniec gotowania dodajemy parmezan (zostawiamy tylko trochę do dekoracji) i mieszamy.

Makaron przez podaniem dekorujemy parmezanem i opcjonalnie świeżymi listkami bazylii.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty