Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano

Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano

Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaron z cukinią i aromatycznym parmezanem. Tym przepisem z pewnością zachwycicie domowników.

Składniki na 4 porcje:

  • Spaghetti - 300g
  • Oliwa lub dobrej jakości olej - 3 łyżki
  • Cukinia - 2szt małe
  • Cebula - 2szt małe
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pesto bazyliowe (u mnie bazyliowo-rukolowe) - 2 łyżki
  • Sok z 1/2 limonki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 2-3 łyżki

Nastawiamy wodę na makaron, a w międzyczasie zajmujemy się warzywami.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Smażymy na oleju lub oliwie razem z płatkami chilli kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy cukinie pokrojone w plasterki.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron wraz z 1/2 chochli wody dodajemy na patelnię z warzywami. Doprawiamy pesto, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilak minut, aż składniki dobrze się połączą. Pod sam koniec gotowania dodajemy parmezan (zostawiamy tylko trochę do dekoracji) i mieszamy.

Makaron przez podaniem dekorujemy parmezanem i opcjonalnie świeżymi listkami bazylii.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty