Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów. Składniki na 4 porcje: Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g Olej - 1 łyżka Grzyby suszone - 2 garście Cebula - 1szt Liść laurowy - 4szt Ziele angielskie - 6szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki Sos sojowy - 1 łyżka Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki Pieprz, sól - do smaku Mascarpone - 2 łyżki płaskie Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie)  Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia.  Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia.  Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. G

Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano

Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano

Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaron z cukinią i aromatycznym parmezanem. Tym przepisem z pewnością zachwycicie domowników.

Składniki na 4 porcje:

  • Spaghetti - 300g
  • Oliwa lub dobrej jakości olej - 3 łyżki
  • Cukinia - 2szt małe
  • Cebula - 2szt małe
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pesto bazyliowe (u mnie bazyliowo-rukolowe) - 2 łyżki
  • Sok z 1/2 limonki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Parmigiano Reggiano - 2-3 łyżki

Nastawiamy wodę na makaron, a w międzyczasie zajmujemy się warzywami.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Smażymy na oleju lub oliwie razem z płatkami chilli kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy cukinie pokrojone w plasterki.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron wraz z 1/2 chochli wody dodajemy na patelnię z warzywami. Doprawiamy pesto, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilak minut, aż składniki dobrze się połączą. Pod sam koniec gotowania dodajemy parmezan (zostawiamy tylko trochę do dekoracji) i mieszamy.

Makaron przez podaniem dekorujemy parmezanem i opcjonalnie świeżymi listkami bazylii.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty