Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Spaghetti z cukinią, pesto bazyliowym i Parmigiano Reggiano
Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaron z cukinią i aromatycznym parmezanem. Tym przepisem z pewnością zachwycicie domowników.
Składniki na 4 porcje:
- Spaghetti - 300g
- Oliwa lub dobrej jakości olej - 3 łyżki
- Cukinia - 2szt małe
- Cebula - 2szt małe
- Czosnek - 3 ząbki
- Pesto bazyliowe (u mnie bazyliowo-rukolowe) - 2 łyżki
- Sok z 1/2 limonki
- Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz do smaku
- Parmigiano Reggiano - 2-3 łyżki
Nastawiamy wodę na makaron, a w międzyczasie zajmujemy się warzywami.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Smażymy na oleju lub oliwie razem z płatkami chilli kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy cukinie pokrojone w plasterki.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron wraz z 1/2 chochli wody dodajemy na patelnię z warzywami. Doprawiamy pesto, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilak minut, aż składniki dobrze się połączą. Pod sam koniec gotowania dodajemy parmezan (zostawiamy tylko trochę do dekoracji) i mieszamy.
Makaron przez podaniem dekorujemy parmezanem i opcjonalnie świeżymi listkami bazylii.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz