Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów.

Składniki na 4 porcje:

  • Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Cebula - 1szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
  • Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, sól - do smaku
  • Mascarpone - 2 łyżki płaskie
  • Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie) 

Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia. 

Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia. 

Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby zagęszczamy sos dodając 1 łyżkę mąki pszennej rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody i gotujemy jeszcze kilka minut.

Tak przyrządzona wołowina jest miękka i bardzo aromatyczna.

Jako dodatki polecam kaszę gryczaną i zasmażaną kapustę.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty