Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów.

Składniki na 4 porcje:

  • Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Cebula - 1szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
  • Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, sól - do smaku
  • Mascarpone - 2 łyżki płaskie
  • Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie) 

Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia. 

Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia. 

Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby zagęszczamy sos dodając 1 łyżkę mąki pszennej rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody i gotujemy jeszcze kilka minut.

Tak przyrządzona wołowina jest miękka i bardzo aromatyczna.

Jako dodatki polecam kaszę gryczaną i zasmażaną kapustę.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty