Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)
Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów.
Składniki na 4 porcje:
- Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g
- Olej - 1 łyżka
- Grzyby suszone - 2 garście
- Cebula - 1szt
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 6szt
- Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
- Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki
- Pieprz, sól - do smaku
- Mascarpone - 2 łyżki płaskie
- Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie)
Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia.
Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia.
Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby zagęszczamy sos dodając 1 łyżkę mąki pszennej rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody i gotujemy jeszcze kilka minut.
Tak przyrządzona wołowina jest miękka i bardzo aromatyczna.
Jako dodatki polecam kaszę gryczaną i zasmażaną kapustę.
Komentarze
Prześlij komentarz