Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z indykiem w panko

Sałatka z indykiem w panko

Sałatka z lekkim jogurtowym sosem i chrupiącym filetem z indyka. Całość smaku dopełnia granat i kolendra.

Składniki na 2 porcje:
  • Sałata - 4 liście
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka zielona - 1szt mała
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Granat - pestki z około 1/2szt
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos pikantny - 1 łyżeczka
  • Kolendra ziarna mielone - 1 łyżeczka płaska
Indyk w panko:
  • Filet z indyka - 300g
  • Mąka - 2-3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Panierka panko - ok 1/2 szklanki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Sałatę rwiemy. Pomidory kroimy w ósemki, ogórki w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę w piórka.
Jogurt mieszamy z sokiem z limonki, syropem klonowym, ostrym sosem i kolendrą. Łączymy sos z warzywami.

Indyka dzielimy na 2 kotlety. Doprawiamy je solą i pieprzem, oprószamy z obu stron mąką. 
Szykujemy 2 głębokie talerze - w jednym roztrzepujemy jajko (może być z dodatkiem odrobiny wody), do drugiego wsypujemy panko.
Kotlety z indyka obtaczamy w jajku i panko z obu stron.
Smażymy na rozgrzanym oleju, na niedużym ogniu, aż zarumienią się z obu stron. Kotlety zdejmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju. Kroimy w paski.

Warzywa dzielimy na 2 porcje. Na nich układamy indyka, całość posypujemy pestkami granatu i listkami kolendry.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty