Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z indykiem w panko

Sałatka z indykiem w panko

Sałatka z lekkim jogurtowym sosem i chrupiącym filetem z indyka. Całość smaku dopełnia granat i kolendra.

Składniki na 2 porcje:
  • Sałata - 4 liście
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka zielona - 1szt mała
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Granat - pestki z około 1/2szt
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos pikantny - 1 łyżeczka
  • Kolendra ziarna mielone - 1 łyżeczka płaska
Indyk w panko:
  • Filet z indyka - 300g
  • Mąka - 2-3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Panierka panko - ok 1/2 szklanki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Sałatę rwiemy. Pomidory kroimy w ósemki, ogórki w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę w piórka.
Jogurt mieszamy z sokiem z limonki, syropem klonowym, ostrym sosem i kolendrą. Łączymy sos z warzywami.

Indyka dzielimy na 2 kotlety. Doprawiamy je solą i pieprzem, oprószamy z obu stron mąką. 
Szykujemy 2 głębokie talerze - w jednym roztrzepujemy jajko (może być z dodatkiem odrobiny wody), do drugiego wsypujemy panko.
Kotlety z indyka obtaczamy w jajku i panko z obu stron.
Smażymy na rozgrzanym oleju, na niedużym ogniu, aż zarumienią się z obu stron. Kotlety zdejmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju. Kroimy w paski.

Warzywa dzielimy na 2 porcje. Na nich układamy indyka, całość posypujemy pestkami granatu i listkami kolendry.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty