Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wołowina w kremowym sosie grzybowym (z szybkowaru)

Przepis na idealny niedzielny lub świąteczny obiad - miękka i soczysta wołowina, duszona w kremowym sosie z suszonych grzybów. Składniki na 4 porcje: Wołowina (pręga, łopatka, karkówka) - 500g Olej - 1 łyżka Grzyby suszone - 2 garście Cebula - 1szt Liść laurowy - 4szt Ziele angielskie - 6szt Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki Bulion (najlepiej wołowy) lub woda - 1/2 szklanki Sos sojowy - 1 łyżka Majeranek suszony - 1/2 łyżeczki Pieprz, sól - do smaku Mascarpone - 2 łyżki płaskie Mąka pszenna - 1 łyżka (opcjonalnie)  Mięso kroimy w większe kostki. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju aż do lekkiego zarumienienia.  Mięso przekładamy do szybkowaru, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przepłukane grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sos sojowy i bulion. Gotujemy przez 30 minut od złapania ciśnienia.  Po schłodzeniu szybkowaru otwieramy go. Do sosu dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. G

Sałatka z czaszkami z mozzarelli

Sałatka z czaszkami z mozzarelli

Czaszki z mozzarelli to bardzo prosty patent na halloweenową imprezę. Taka sałatka na pewno zachwyci wszystkich gości!

Składniki na 2 porcje:

  • Mini mozzarelle - 1 opakowanie 125g
  • Sałata - 3 liście
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Oliwki - 2 łyżki
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypra
  • Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Suszony tymianek - 1/2 łyżeczki

Potrzeba będzie też foremka - czaszki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kulki mozzarelli układamy na ręczniku papierowym, przykrywamy drugim ręcznikiem i lekko dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie wkładamy je do foremek w kształcie czaszek. Podgrzewamy w piekarniku przez 5-6 minut. Mozzarella powinna zmięknąć, ale się nie rozpłynąć. Jeśli ser nie jest miękki wkładamy jeszcze na minutę. 

Ciepłą mozzarellę delikatnie dociskamy łyżeczką do formy. Studzimy 10 minut w lodówce i teraz mozzarelle bez problemu wyjdą z foremki.


Sałatę kroimy w paski, pomidora w cząstki, paprykę i ogórka w pasterki. Dodajemy oliwki i krojone suszone pomidory. Składniki na sos dokładnie mieszamy i łączymy z sałatką.

Na talerzach układamy porcje sałatki, a na niej czaszki z mozzarelli.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty