Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z czaszkami z mozzarelli

Sałatka z czaszkami z mozzarelli

Czaszki z mozzarelli to bardzo prosty patent na halloweenową imprezę. Taka sałatka na pewno zachwyci wszystkich gości!

Składniki na 2 porcje:

  • Mini mozzarelle - 1 opakowanie 125g
  • Sałata - 3 liście
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Oliwki - 2 łyżki
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypra
  • Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Suszony tymianek - 1/2 łyżeczki

Potrzeba będzie też foremka - czaszki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kulki mozzarelli układamy na ręczniku papierowym, przykrywamy drugim ręcznikiem i lekko dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie wkładamy je do foremek w kształcie czaszek. Podgrzewamy w piekarniku przez 5-6 minut. Mozzarella powinna zmięknąć, ale się nie rozpłynąć. Jeśli ser nie jest miękki wkładamy jeszcze na minutę. 

Ciepłą mozzarellę delikatnie dociskamy łyżeczką do formy. Studzimy 10 minut w lodówce i teraz mozzarelle bez problemu wyjdą z foremki.


Sałatę kroimy w paski, pomidora w cząstki, paprykę i ogórka w pasterki. Dodajemy oliwki i krojone suszone pomidory. Składniki na sos dokładnie mieszamy i łączymy z sałatką.

Na talerzach układamy porcje sałatki, a na niej czaszki z mozzarelli.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty