Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z czaszkami z mozzarelli

Sałatka z czaszkami z mozzarelli

Czaszki z mozzarelli to bardzo prosty patent na halloweenową imprezę. Taka sałatka na pewno zachwyci wszystkich gości!

Składniki na 2 porcje:

  • Mini mozzarelle - 1 opakowanie 125g
  • Sałata - 3 liście
  • Pomidor - 2szt średnie
  • Ogórek - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Oliwki - 2 łyżki
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypra
  • Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki
  • Suszony tymianek - 1/2 łyżeczki

Potrzeba będzie też foremka - czaszki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kulki mozzarelli układamy na ręczniku papierowym, przykrywamy drugim ręcznikiem i lekko dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie wkładamy je do foremek w kształcie czaszek. Podgrzewamy w piekarniku przez 5-6 minut. Mozzarella powinna zmięknąć, ale się nie rozpłynąć. Jeśli ser nie jest miękki wkładamy jeszcze na minutę. 

Ciepłą mozzarellę delikatnie dociskamy łyżeczką do formy. Studzimy 10 minut w lodówce i teraz mozzarelle bez problemu wyjdą z foremki.


Sałatę kroimy w paski, pomidora w cząstki, paprykę i ogórka w pasterki. Dodajemy oliwki i krojone suszone pomidory. Składniki na sos dokładnie mieszamy i łączymy z sałatką.

Na talerzach układamy porcje sałatki, a na niej czaszki z mozzarelli.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty