Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pierś kurczaka sous vide
Sous vide to metoda gotowania w zamkniętych torebkach próżniowych, w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze. Tak przygotowana pierś z kurczaka pozostaje wyjątkowo miękka, soczysta i pełna smaku.
Składniki:
- Pierś z kurczaka ze skórą - 2szt (polecam dobrej jakości kurczaka np. pastwiskowego)
- Cytryna - 2 plasterki
- Świeży tymianek - kilka gałązek
- Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
- Masło - 1 łyżeczka
Dodatkowo potrzebne będą:
- Zgrzewarka próżniowa
- Cyrkulator lub urządzenie do sous vide
Piersi z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowy. Nacieramy z obu stron papryką słodką, solą i pieprzem. Na każdej układamy gałązki tymianku i plasterek cytryny. Jeśli chcecie użyć piersi bez skóry, koniecznie do każdego woreczka dajcie odrobinę masła.
Piersi pakujemy osobno w woreczki próżniowe za pomocą zgrzewarki.
Do gotowania używamy cyrkulatora lub urządzenie do gotowania sous vide. Aby woreczki nie wypływały można dociążyć je małym talerzykiem. Ustawiamy gotowanie na 63-65 stopni. Czas gotowania piersi to dla grubości mięsa: 20mm - 40 minut, 30mm -75 minut, 40mm - 90 minut.
Po tym czasie wyciągamy woreczki, rozcinamy i wyciągamy mięso. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy piersi od strony skóry, aż się mocno zarumieni.
Jeśli przygotowujecie pierś bez skóry można podać od razu, bez smażenia.
Mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Warto spróbować w ten sposób zrobić dobrej jakości kurczaka - ja kupiłam kurczaka pastwiskowego i smakował rewelacyjnie.
Kurczaka podałam z ryżem z warzywami
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz