Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pierś kurczaka sous vide

Pierś kurczaka sous vide

Sous vide to metoda gotowania w zamkniętych torebkach próżniowych, w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze. Tak przygotowana pierś z kurczaka pozostaje wyjątkowo miękka, soczysta i pełna smaku.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka ze skórą - 2szt (polecam dobrej jakości kurczaka np. pastwiskowego)
  • Cytryna - 2 plasterki
  • Świeży tymianek - kilka gałązek
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz
  • Masło - 1 łyżeczka

Dodatkowo potrzebne będą:

  • Zgrzewarka próżniowa 
  • Cyrkulator lub urządzenie do sous vide


Piersi z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowy. Nacieramy z obu stron papryką słodką, solą i pieprzem. Na każdej układamy gałązki tymianku i plasterek cytryny.  Jeśli chcecie użyć piersi bez skóry, koniecznie do każdego woreczka dajcie odrobinę masła.

Piersi pakujemy osobno w woreczki próżniowe za pomocą zgrzewarki.

Pierś kurczaka sous vide

Do gotowania używamy cyrkulatora lub urządzenie do gotowania sous vide. Aby woreczki nie wypływały można dociążyć je małym talerzykiem. Ustawiamy gotowanie na 63-65 stopni. Czas gotowania piersi to dla grubości mięsa: 20mm - 40 minut, 30mm -75 minut, 40mm - 90 minut. 

Pierś kurczaka sous vide

Po tym czasie wyciągamy woreczki, rozcinamy i wyciągamy mięso. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy piersi od strony skóry, aż się mocno zarumieni.

Jeśli przygotowujecie pierś bez skóry można podać od razu, bez smażenia.

                        Pierś kurczaka sous vide

Mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Warto spróbować w ten sposób zrobić dobrej jakości kurczaka - ja kupiłam kurczaka pastwiskowego i smakował rewelacyjnie. 

Kurczaka podałam z ryżem z warzywami

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty