Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

Domowe tacos z kurczakiem, warzywami i kolendrą. Bardzo prosty przepis na szybkie i pyszne danie w meksykańskim stylu. Świetne na obiad albo przekąskę imprezową.

Składniki:

  • Mini tortille - 8szt
  • Kurczak, mięso z udka bez kości - 300g
  • Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
  • Olej- 1 łyżeczka
  • Sos pikantny (u mnie gotowa salska mango-jalapeno) - do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Limonka - 1szt

Sałatka:

  • Pomidor - 1szt duża
  • Ogórek - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt mała

Sos jogurtowy:

  • Jogurt naturalny - 100g
  • Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku

Do przygotowania taco użyłam małych tortilli. Aby nabrały kształtu muszelek wystarczy posmarować je delikatnie olejem i powiesić na kratce z piekarnika. 

Tacos z kurczakiem

Pieczemy je w 160 stopniach przez około 5-8 minut. Trzeba pilnować, bo za długo pieczone będą twarde i zbyt chrupkie. Powinny być sztywne, ale na tyle elastyczne, żeby z łatwością zeszły z kratki. Muszelki odstawiamy do ostudzenia.

Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Mieszamy.

Jogurt mieszamy z przyprawą meksykańską, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso kroimy w nieduże kawałki, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawą meksykańską, dokładnie mieszamy. Mięso można tak zamarynować na kilka godzin przed przygotowaniem - na pewno poprawi to smak potrawy.

Mięso smażymy, aż do ładnego zarumienienia, sprawdzamy czy w środku są już gotowe.

Do taco nakładamy warzywa, mięso, a na górę świeżą kolendrę. Na stole układamy limonkę i oba sosy - pikantny i jogurtowy, aby każdy mógł nałożyć sobie zgodnie z własnymi upodobaniami.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty