Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

Domowe tacos z kurczakiem, warzywami i kolendrą. Bardzo prosty przepis na szybkie i pyszne danie w meksykańskim stylu. Świetne na obiad albo przekąskę imprezową.

Składniki:

  • Mini tortille - 8szt
  • Kurczak, mięso z udka bez kości - 300g
  • Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
  • Olej- 1 łyżeczka
  • Sos pikantny (u mnie gotowa salska mango-jalapeno) - do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Limonka - 1szt

Sałatka:

  • Pomidor - 1szt duża
  • Ogórek - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt mała

Sos jogurtowy:

  • Jogurt naturalny - 100g
  • Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku

Do przygotowania taco użyłam małych tortilli. Aby nabrały kształtu muszelek wystarczy posmarować je delikatnie olejem i powiesić na kratce z piekarnika. 

Tacos z kurczakiem

Pieczemy je w 160 stopniach przez około 5-8 minut. Trzeba pilnować, bo za długo pieczone będą twarde i zbyt chrupkie. Powinny być sztywne, ale na tyle elastyczne, żeby z łatwością zeszły z kratki. Muszelki odstawiamy do ostudzenia.

Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Mieszamy.

Jogurt mieszamy z przyprawą meksykańską, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso kroimy w nieduże kawałki, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawą meksykańską, dokładnie mieszamy. Mięso można tak zamarynować na kilka godzin przed przygotowaniem - na pewno poprawi to smak potrawy.

Mięso smażymy, aż do ładnego zarumienienia, sprawdzamy czy w środku są już gotowe.

Do taco nakładamy warzywa, mięso, a na górę świeżą kolendrę. Na stole układamy limonkę i oba sosy - pikantny i jogurtowy, aby każdy mógł nałożyć sobie zgodnie z własnymi upodobaniami.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty