Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Tacos z kurczakiem
Domowe tacos z kurczakiem, warzywami i kolendrą. Bardzo prosty przepis na szybkie i pyszne danie w meksykańskim stylu. Świetne na obiad albo przekąskę imprezową.
Składniki:
- Mini tortille - 8szt
- Kurczak, mięso z udka bez kości - 300g
- Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
- Olej- 1 łyżeczka
- Sos pikantny (u mnie gotowa salska mango-jalapeno) - do smaku
- Świeża kolendra do dekoracji
- Limonka - 1szt
Sałatka:
- Pomidor - 1szt duża
- Ogórek - 1szt
- Cebula czerwona - 1szt mała
Sos jogurtowy:
- Jogurt naturalny - 100g
- Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
- Sok z limonki - 1 łyżeczka
- Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania taco użyłam małych tortilli. Aby nabrały kształtu muszelek wystarczy posmarować je delikatnie olejem i powiesić na kratce z piekarnika.
Pieczemy je w 160 stopniach przez około 5-8 minut. Trzeba pilnować, bo za długo pieczone będą twarde i zbyt chrupkie. Powinny być sztywne, ale na tyle elastyczne, żeby z łatwością zeszły z kratki. Muszelki odstawiamy do ostudzenia.
Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Mieszamy.
Jogurt mieszamy z przyprawą meksykańską, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso kroimy w nieduże kawałki, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawą meksykańską, dokładnie mieszamy. Mięso można tak zamarynować na kilka godzin przed przygotowaniem - na pewno poprawi to smak potrawy.
Mięso smażymy, aż do ładnego zarumienienia, sprawdzamy czy w środku są już gotowe.
Do taco nakładamy warzywa, mięso, a na górę świeżą kolendrę. Na stole układamy limonkę i oba sosy - pikantny i jogurtowy, aby każdy mógł nałożyć sobie zgodnie z własnymi upodobaniami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz